Blažek končí v čele pražských zastupitelů ODS

Praha – Předseda pražských zastupitelů za ODS Rudolf Blažek odstoupil ze své funkce. Na úterním mimořádném jednání klubu jej chtěl odvolat primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po bouřlivé diskusi dal ale sám Blažek svou funkci k dispozici. V pražské ODS tak pokračují ostré spory, které se vyhrotily minulý týden po překvapivě rychlém podepsání koaliční smlouvy s TOP 09.

Mimořádné jednání klubu bylo podle zastupitele a starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského (ODS) svoláno na žádost Svobody a osmi zastupitelů, kteří jej podporují. Oficiálně prý kvůli rozpočtu hlavního města. Na počátku zasedání Svoboda navrhl jako další bod personální záležitosti klubu, později upřesnil, že chce vyslovit nedůvěru Blažkovi. Pro zařazení bodu hlasovalo 13 z 19 přítomných zastupitelů.

Rudolf Blažek:

„Není vyloučeno, že záměr odvolat mě bude vykládán jako snaha zbavit se starých struktur. Pokud je za starou strukturu považován někdo, kdo je zvyklý dodržovat dohody a ctí demokratické principy uvnitř ODS, tak mi nevadí být nazýván starou strukturou.“

Druhý muž Prahy za primátora Béma Rudolf Blažek každopádně zůstává na ministerstvu obrany, kde zastává funkci náměstka pro obranné akvizice.

Podle Mlejnského, který patří do protiprimátorského křídla pražské ODS, je takový postup v rozporu se stanovami, protože bod týkající se personálních záležitostí musí být oznámen sedm dní předem. Proto a v souvislosti s tím, že byl s dalšími lidmi odvolán z dozorčí rady pražského dopravního podniku, aniž o tom prý věděl, Mlejnský jednání klubu opustil.

Blažek rezignoval na funkci šéfa zastupitelů (zdroj: ČT24)

Vztahy v pražské ODS se vyostřily minulý týden. Šéf pražských občanských demokratů Boris Šťastný nejprve v pondělí prosadil ukončení koaliční smlouvy s ČSSD. Svoboda pak neočekávaně ve čtvrtek ráno uzavřel novou koaliční smlouvu s TOP 09. Nejprve ji podepsali pouze zastupitelé, kteří Svobodu podporují, posléze se k ní připojili i zbylí občanští demokraté. Svoboda a Šťastný se od té doby přes média napadají.

  • 2002 - Blažkovo jméno figurovalo v kauze bytů ve Špindlerově Mlýně, které představitelé pražského magistrátu či jejich rodinní příslušníci (v Blažkově případě to byla jeho manželka) získali za cenu výrazně nižší než ostatní zákazníci. Firma Navatyp, jež byty postavila, přitom pravidelně vítězila ve výběrových řízeních vypisovaných magistrátem i jednotlivými radnicemi městských částí.
  • 10. listopadu 2009 - Kandidoval na předsedu pražské ODS, ale neuspěl. Přestože měl Blažek více nominací a byl považován za mírného favorita, předsedou organizace zůstal tehdejší primátor Pavel Bém. 25. listopadu 2009 - Primátor Bém uvedl, že podle něj hlavní díl odpovědnosti za kontroverzní projekt opencard nese první náměstek Blažek.
  • Listopad 2011 - Primátor Bohuslav Svoboda řekl, že v části pražské ODS okolo jejího předsedy Borise Šťastného existoval plán, podle něhož by po pádu pražské koalice byl primátorem jmenován místo Svobody právě Blažek. Ten to však popřel.
Vydáno pod