ČT: V korupční kauze Tatra bude obviněn exministr Barták

Ostrava – V kauze údajné korupce kolem nákupu nákladních vozů Tatra pro armádu policie v nejbližší době obviní dvě osoby. Podle informací České televize jsou jimi bývalý ministr obrany Martin Barták a Michal Smrž, podnikatel, který zajišťuje zbrojní zakázky. Policie je obviní kvůli údajné korupci, která měla doprovázet nákup vozů Tatra pro českou armádu. Prověřování případu dnes skončilo, s tím i činnost speciálního týmu Tatra, potvrdil žalobce Krajského státního zastupitelství v Ostravě Dušan Táborský. Policie už obvinění rozeslala. Další informace uvolní až ve chvíli, kdy si je oba obvinění převezmou.

Hned jako první se do hledáčku policie dostal exministr Barták. Později experti na finanční kriminalitu začali prověřovat i představitele společnosti Praga Petra Ptáčka a podnikatele zajišťujícího zbrojní zakázky Smrže. Informace o dvou obviněních potvrdil i mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. „Mohu potvrdit, že k dnešnímu dni končí činnost pracovního týmu Tatra. Navíc i to, že z pokynu dozorujícího státního zástupce bude pracovníky ostravské expozitury vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání proti dvěma osobám,“ uvedl mluvčí.

Barták: Budu se bránit právní cestou nejrazantnějším možným způsobem

Podle ředitele protikorupčního útvaru Tomáše Martince byl speciální tým zřízen v říjnu loňského roku, svou činnost tak uknočil zhruba po roce: „V rámci prověřování, které se týkalo trestného činu přijímání úplatku, pracovníci týmu společně se státním zástupcem dospěli k názoru, že byl spáchán konkrétní trestný čin a je tu odůvodnění, aby bylo sděleno obvinění konkrétním osobám.“

Martin Barták pro ČT: „Bude-li proti mně zahájeno trestní stíhání, což mi zatím není známo, budu se bránit právní cestou nejrazantnějším možným způsobem. Doložím, že celá záležitost je od začátku výrazně nestandardní a provázena celou řadou účelových pochybení.“ 

Policie se údajnou korupcí zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale od počátku tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost. „Je to lež a já pevně věřím, protože žijeme v právním státě, že orgány činné v trestním řízení v co nejkratší době naprosto prokáží nesmyslnost tohoto tvrzení,“ řekl ČT před rokem v reakci na článek MF DNES.  

V pozadí všeho byl podle žalobce Táborského údajně zájem společnosti Praga. S Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů – náprav a převodovek. V polovině prosince 2006 Tatra podepsala s ministerstvem obrany smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy korun. O několik měsíců později ale severomoravská automobilka ukončila kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů spolupráci s Pragou.

Martin Barták
Zdroj: ČT24

„Tatra se subdodavatelem vypověděla smlouvu. Firma se ale cítila ukřivděna a snažila se vrátit do hry,“ řekl Táborský. Dodal, že Praga mohla na dodávkách Tatry pro armádu vydělat stamiliony korun. Po ukončení spolupráce se Tatře dodávky armádě začaly zadrhávat. A právě tyto problémy podle Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých prý Barták v USA mluvil.

V této souvislosti manažery Tatry postupně kontaktovali tři lidé. Kromě Bartáka, který o problematické zakázce jednal během oficiální návštěvy USA, i představitel Pragy Ptáček. Třetím podezřelým je pak majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž. Šéf Tatry Ronald Adams už dříve řekl, že jej navštívil prostředník „někoho vysoce postaveného“ a chtěl v souvislosti s nákupem tatrovek pro armádu úplatek pět milionů dolarů.