Podle NKÚ provázela rekonstrukci libereckých kolejí velká pochybení

Liberec – U libereckého soudu pokračovalo líčení kvůli údajnému podvodu při dodávkách nábytku v souvislosti s lyžařským šampionátem. Dnes vypovídali další svědci, mimo jiné pracovník Nejvyššího kontrolního úřadu – podle něj provázela rekonstrukci libereckých vysokoškolských kolejí velká pochybení. Státní zástupce viní z podvodu ředitele Kolejí a menz liberecké univerzity Zdeňka Kračmara, Petra Patrmana ze společnosti Investing CZ, který měl na starosti technický dozor, a Jindřišku Máchovou, která pracovala pro dodavatelskou firmu Syner. Všichni ale vinu odmítají.

Podle obžaloby v roce 2007 umožnili, že Technická univerzita zaplatila i za nábytek, který ve skutečnosti nikdy nedostala. Máchová jej zařadila do faktur, ty Patrman schválil a Kračmar zajistil, aby se na nedostatky nepřišlo a univerzita peníze proplatila. Prostřednictvím takzvaných změnových listů k fakturám se pak prý penězi za nedodaný nábytek pokryly některé vícepráce, které se objevily během stavby. Firma Syner se ale měla obohatit o skoro čtyři miliony korun.

Na nesrovnalosti upozornil právě NKÚ. Jeho pracovník Radim Žabka kontrolu prováděl společně s několika kolegy. Před soudem řekl, že se s tak velkým rozsahem pochybení ještě nesetkal. „Nábytek, který nebyl dodaný, byl nahrazen vícepracemi, které neprošly stavebním deníkem, takže nebylo jasné, jestli byly, nebo nebyly provedeny,“ řekl. Za nestandardní označil také fakt, že univerzita veškerou odpovědnost předala firmě, která měla technický dozor na starosti. „Tvářila se, že se jí to netýká,“ dodal kontrolor.   

Kvestor liberecké univerzity Vladimír Stach řekl, že o problému s proplaceným a nedodaným nábytkem věděl. „Vysvětleno mi to nebylo. Já jsem řekl, že by to měli opravit, že to není správně,“ uvedl před soudem. Patrman mu prý řekl, že se jedná o běžnou praxi. Informace o vícepracích podle Stacha od Syneru dostávala společnost Investing CZ, která je zpracovala a informovala univerzitu. Ta prý připravila i změnové listy. 

Milan Brunclík z libereckého soudu (zdroj: ČT24)

Fakturovaný a nikdy nedodaný nábytek se dočasně dostal i do evidence. Pracovnice Kolejí a menz, která to měla na starosti, ale přímo v jednom z bloků kolejí zjistila, že dodán není. Žena současně uvedla, že na ni byl před výslechem na policii činěn nátlak ze strany asistentky ředitele Kolejí a menz Ivy Šídové. Ji i další kolegyni prý Šídová upozornila, že by raději neměly vypovídat, mohly by se prý ze svědkyň snadno stát obviněnými.   

Šídová dnes odmítla, že by pracovnice kolejí vydírala. Tvrdila ale, že měla telefonický hovor, ve kterém jí neznámý člověk řekl, že hranice mezi svědkem a obviněným je malá a obě ženy by to před výslechem měly vědět. Mezi pracovníky kolejí se o nedodaném fakturovaném nábytku běžně vědělo. O změnových listech věděl například i správce kolejí Jiří Šlajs. „Na ty se čekalo. Právě proto byla posunuta inventura, aby se to mohlo dát do pořádku,“ prohlásil před soudem.