Dobeš kvůli azbestu obesílá všechny školy v Česku

Praha – Česká školní inspekce obešle kvůli azbestu všech 6 000 mateřských, základních a středních škol. Školy v dotazníku odpovídají, zda byla jejich budova postavena v letech 1970-80, zda byly při výstavbě použity boletické panely a zda škola plánuje rekonstrukci. Právě z těchto panelů se totiž při rekonstrukci ve větší míře uvolňuje škodlivý azbest, v posledních dnech bylo zjištěno jeho zvýšené množství na několika základních školách v Českých Budějovicích a v Praze.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) uvedl, že je rezort připraven postiženým školám poskytnout finanční pomoc. Zatím ale není jasné, kolik takových zařízení bude. Pokud by jich prý bylo pár, pomohou jim hradit sanaci z rozpočtu ministerstva. V případě, že by škol zamořených azbestem byly stovky, je ministr připraven požádat vládu o mimořádnou finanční pomoc. „Nemusí to být jen otázka škol, mohou to být paneláky, nemocnice, sociální zařízení,“ varoval Dobeš s tím, že problém se bude možná řešit i v rámci ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí. 

Do pátku bude mít ministr hotovou analýzu, kolik škol má problémy s azbestem, v celé věci spolupracuje ministerstvo s hlavním hygienikem Michaelem Vítem. Kromě sanace by prý mohli školám finančně pomoci také s organizací náhradního vyučování. Sanace totiž může trvat pár týdnů, ale i měsíců. 

Rozhovor s ministrem školství Josefem Dobešem (zdroj: ČT24)

To je případ sídlištní ZŠ Máj v Českých Budějovicích, kde se po rekonstrukci objevily zvýšené limity škodlivých látek. Žáci teď musejí docházet na výuku do okolních škol. Problém vznikl při zateplování budov, kdy byly odstraněny původní obvodové dílce, takzvané boletické panely. V 60. a 70. letech 20. století zaznamenaly velkou popularitu. Lidé je znají z administrativních budov, školských, zdravotnických i nákupních středisek. Právě při rekonstrukci se azbestová vlákna dostala do prostor.