Začal půlrok reforem ve zdravotnictví, co vše se změní?

Praha – V České republice dneškem odstartoval půlrok velkých změn ve zdravotnictví, které se postupně dotknou úplně všech. Od 1. prosince se například zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici, bude obtížnější změnit pojišťovnu a lékárny už nesmí dávat bonus, kterým dosud lákaly pacienty. Po Novém roce přijde i možnost připlácet si za nadstandardní péči.

První reformní změny platné od 1. prosince pocítí pacienti hlavně na peněženkách. Poplatek za pobyt v nemocnici se zvýší z dosavadních 60 na 100 korun. „Tento poplatek je spoluúčast na péči, která může stát taky třeba 50 tisíc korun za den na jednotce intenzivní péče, takže je to spíše připomenutí pacientům, že medicína je strašně drahá,“ hájil krok v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

V prosinci končí i tahák desítek českých lékáren. Zákaznické karty nebo slevové lístečky už pacientům konečné účty nesníží, nedostanou ani jiný dárek. Slevové kupony ale budou brát některé lékárny ještě do konce prosince. Kdo také nestihl do konce listopadu změnit zdravotní pojišťovnu, musí si počkat až do ledna 2013. Nově totiž bude možné změnit pojišťovnu pouze k 1. lednu následujícího kalendářního roku. Přihláška se ale musí podat nejpozději 6 měsíců před plánovanou změnou.

Další změny přijdou s 1. lednem 2012, kdy se například změní platba za položku na receptu na platbu za celý recept. S Novým rokem padá i bariéra připlácení za nadstandard. Seznam nadstandardů už ministerstvo dokončilo, nyní je v připomínkovém řízení. Ministr dnes potvrdil, že vyjde k 1. lednu 2012. Podle Hegerova náměstka Petra Noska jsou velké možnosti hlavně v oborech gynekologie, ortopedie a urologie. Odborné společnosti už daly vědět, že nadstandardy vymezí. V plánu jsou například robotické operace a příplatek za operaci u vybraného lékaře.

Zatím je na seznamu schváleno 18 položek, mezi kterými je sedmkrát zastoupeno lepší očkování proti tetanu, pneumokoku nebo sezoní chřipce, dvakrát lepší oční čočky a devětkrát lehčí sádry. Za lepší čočku u šedého zákalu dosud platili pacienti 8 000 až 20 000 korun. Od ledna by měli dát o 3 000 korun méně, tuto částku za ně uhradí zdravotní pojišťovna. Nově totiž pacienti doplatí jen rozdíl mezi úhradou a cenou čočky.

Další série nadstandardů by měla vyjít k 1. lednu 2013

Novela vymezuje i standard, který musí být v souladu se současnými vědeckými poznatky. Pokud je více variant, je standardem ta péče, která je v souladu s účelným vynakládáním zdrojů. Zdravotnická zařízení pak musejí informovat pacienty o ceně péče a doplatku k nadstandardu. Vybrané peníze zůstanou nemocnici, novela jim ale zakazuje upřednostňovat při čekání na operaci pacienty, kteří si připlatí.  

Vybrané změny ve zdravotnictví

Od 1.12.2011:

  • poplatek v nemocnici se zvyšuje ze 60 na 100 korun
  • konec bonusů v lékárnách
  • změna pojišťovny bude trvat déle

Od 1.1.2012:

  • ruší se poplatek za položku na receptu
  • první možnost připlacení za nadstandard

Od 1.4.2012:

  • záchranné službě se prodlouží dojezd k pacientovi z 15 na 20 minut
  • více práv pro pacienty a pokuty pro lékaře
  • změní se pravidla pro umělé oplodnění  
  • dívky do 14 let dostanou zdarma očkování proti rakovině děložního čípku

Po třech měsících přijdou další změny. Od 1. dubna se záchrance prodlouží dojezd k pacientovi z 15 na 20 minut a posádka sanitky bude smět žádat okolí o pomoc. Pacient získá právo na veškeré informace o svém zdravotním stavu a o zdravotních službách, které mu mají být poskytnuty. Zavádí se i institut dříve vysloveného přání. Pacient tak bude například moci předem rozhodnout, zda chce být oživován.

Bude větší důraz i na kvalitu služeb a bezpečí pacienta. Od dubna proto začnou platit různé sankce vůči poskytovatelům péče. Pro lékaře to znamená hrozbu i milionové pokuty. Změní se i pravidla pro umělé oplodnění a dívky do 14 let dostanou očkování proti rakovině děložního čípku zdarma.