TI: Vnímání korupce je v ČR stejné jako v Namibii a horší se

New York/Praha – V Česku se podle žebříčku organizace Transparency International (TI) opět zhoršilo vnímání korupce, a to třetím rokem po sobě. Mezi 183 státy, jež byly letos hodnoceny, Česká republika klesla na 57. místo z loňské 53. příčky. Vláda Petra Nečase si přitom vytkla boj s korupcí za jeden z hlavních cílů svého působení. Pohoršilo si i Slovensko, které je letos 66., přičemž loni bylo na 59. místě.

V rámci Evropské unie i celé Evropy patří Česko se Slovenskem k nejhorším zemím vůbec, za nimi je fakticky už jen Itálie a balkánské státy. Ve světovém měřítku je Česko ve skupině států jako Seychely, Omán, Jordánsko nebo Namibie.

Česko se v žebříčku hodnocení míry korupce v posledních letech propadá, i když se počet zahrnutých států postupně rozšiřuje. Loni mezi 178 hodnocenými zeměmi kleslo z předloňského 52. na 53. místo. Česko letos získalo hodnocení 4,4, zatímco loni to bylo 4,6, v roce 2009 4,9.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV), do jejíž gesce boj s korupcí patří, však nepovažuje pokles země na žebříčku nutně za znak zhoršení situace. „Je také odrazem toho, že se korupce stala tématem číslo jedna, ví se o ní a mluví se o ní. Je to způsob, jak se odrazit ode dna,“ podotkla Peake. Boj s korupcí totiž prý není záležitostí krátkodobou nebo dočasnou, postavení ČR v žebříčku se může zlepšit jen tehdy, pokud bude záležitostí trvalou. 

Premiér Petr Nečas na zveřejněné statistiky reagoval tak, že vnímání korupce u nás není dobré, vláda ale svou protikorupční strategii postupně naplňuje. „Zrušili jsme prostředníky nákupu techniky v armádě. Zrušili jsme ekotendr. Zákon o veřejných zakázkách je výrazným posunem vpřed proti minulosti,“ uvedl Nečas v tiskovém prohlášení. Vláda podle něj nadále považuje boj s korupcí za svou zásadní prioritu.

Index vnímání korupce (CPI) TI sestavuje od roku 1995, Česko se v něm poprvé objevilo o rok později, kdy s doposud nejlepším hodnocením 5,37 bodu (na stupnici 0 až 10, kde 10 znamená téměř bez korupce) skončilo na 25. místě z 54 hodnocených zemí. Od té doby korupce v zemi dle indexu rostla a Česko se propadlo až na 3,7 bodu v roce 2002 (52. až 56. místo ze 102 zemí). Od té doby se pozice země v žebříčku dle CPI zlepšovala, nejlepší byla v letech 2007 a 2008, kdy ČR získala 5,2 bodu a mezi 180 státy světa figurovala na 41., resp. 45. místě. Stejné bodové ohodnocení získala ČR i v roce 1997.

Mezi nejméně zkorumpované země světa se letos podle TI znovu řadí Nový Zéland (9,5), Dánsko a Finsko (9,4). Nejnižšího hodnocení dosáhly v letošním žebříčku Severní Korea a Somálsko (1). Na prvních deseti místech jsou vesměs západoevropské země, mezi které se dostal ještě Singapur, Austrálie a Kanada. Německo a Japonsko se dělí o 14. místo, USA jsou 24., Francie 25.

Slovensko se nyní dělí o 66. místo s Chorvatskem a Černou Horou. Zaostává za zeměmi jako Kuba, Turecko, Gruzie a Jihoafrická republika.

Žebříček je sestavován na základě výsledků průzkumu o 17 bodech, v nichž 13 nezávislých institucí hodnotí schopnost vládních úřadů potlačovat a postihovat korupci, účinnost protikorupčních opatření a také rozsah korupce v různých institucích a oblastech veřejné správy.

Výběr z žebříčku TI v roce 2011 (čím více bodů, tím méně korupce):

1. Nový Zéland     9,5
2.-3. Dánsko        9,4
2.-3. Finsko          9,4
4. Švédsko           9,3
5. Singapur           9,2

24. USA                7,1
57.-59. Česko        4,4
66.-68. Slovensko   4
182.-183. Somálsko 1

Podle české pobočky Transparency International by se česká vláda měla v příštích měsících zaměřit na zprůhlednění financování politických stran, přijetí pravidel pro práci úředníků, nezávislost justice a na zajištění vyšší specializace státních zastupitelství. Potřeba je podle ní také mnohem efektivnější kontrola a koordinace čerpání evropských fondů i dohled nad hospodařením státem a obcemi ovládaných společností.

„Je evidentní, že celá řada našich sousedů a podobných zemí je na tom lépe,“ uvedl šéf české pobočky TI David Ondráčka. Nejhorší zprávou podle něj je, že se v posledních třech letech ČR na žebříčku stále propadá, a proto je prý nejvyšší čas na změny. Nečasova vláda prý musí hlavně urychlit přijímání protikorupčních strategií, účinná opatření totiž vlády většinou přijímají v prvních letech po svém nástupu, Nečasovu kabinetu tak už prý mnoho času nezbývá. 

Průzkum SC&C
Zdroj: ČT24

Podle Transparency International by se měl např. zpřísnit návrh zákona o financování politických stran. Potřeba jsou podle něj také pravidla pro depolitizaci veřejné správy. Ta totiž byla v posledních letech rozkolísaná a ztrácela schopnost bránit se cíleným korupčním útokům. 

Velkým problémem je prý také současný systém čerpání evropských fondů, kdy se čerpá ze 24 operačních programů. Podle Ondráčky prý lze čekat další zatýkání kvůli manipulacím na úrovni vedení jednotlivých regionálních programů. Pod mnohem větší a přísnější dohled je také podle TI potřeba dostat státem ovládané firmy, jako jsou ČEZ, České dráhy či Lesy ČR, ale například i městské dopravní podniky.