Armáda může na Slovensko vyslat 30 lékařů

Praha - Armáda je v případě potřeby schopna vyslat na pomoc Slovensku nejvýše 30 vojenských lékařů. Na dnešním jednání se na tom dohodli ministři obrany Alexandr Vondra a zdravotnictví Leoš Heger. Češi vojenské lékaře poskytnou, pokud o ně Slovensko projeví zájem. Rozhovory o pomoci mezi oběma zeměmi zatím nebyly ukončeny. V protestní akci 1200 slovenským lékařům uplynula dvouměsíční výpovědní doba. Hromadnými odchody si chtějí vynutit razantní zvýšení platů. Kvůli případnému vyslání armádních lékařů se v pátek sejde mimořádně vláda. České nemocnice neprojevily zájem svoje zaměstnance na Slovensko vyslat.

Redaktorka ČT Iva Bartoňová například zjistila, že lékaři v Moravskoslezském kraji pomoc Slovensku neplánují. V tamních nemocnicích totiž lékařů není nadbytek, a pokud by odešli, ohrozili by provoz. Podle vedení ostravské FN se slovenským pacientům dostane péče v případě akutní potřeby, nicméně pokud budou chtít čeští lékaři odejít pomoci na Slovensko, budou si muset vzít dovolenou nebo neplacené volno.  

Část z bouřících se slovenských lékařů by měla dnes nastoupit do služby kvůli vládou vyhlášenému nouzovému stavu. Nemocnice však asi nedokážou zajistit plnohodnotnou péči o pacienty. Slovensko potřebuje akutně 15 anesteziologů. Lékařské odbory vyzvaly lékaře, ať na Slovensko v roli stávkokazů nechodí. „Počítali jsme s tím, že vzhledem k tomu, že to bude na bázi dobrovolnosti, asi mezi lékaři nebude zájem. Situace se jim asi nejeví tak vyhrocená,“ řekl Heger. Původní zprávy od slovenského ministerstva zdravotnictví, že dají českým lékařům dočasný plat, se podle Hegera nepotvrdily. Očekává se prý, že by pomoc hradila česká strana lékařům jen jako náhradu platu.

ČSSD plán na vyslání lékařů kritizuje

Plán na vyslání vojenských lékařů na pomoc slovenským nemocnicím dnes kritizovala opoziční ČSSD. Stínový ministr obrany Jan Hamáček označil českou nabídku Slovensku za nepřijatelnou. Slovenská vláda se podle něj do sporů s lékaři dostala vlastní vinou. „Česká armáda by proto neměla být tím, kdo bude aktivně řešit a potlačovat vnitropolitické spory a protesty profesních skupin za svá práva v cizí zemi,“ uvedl Hamáček. 

V akci podobné té, která se v Česku odehrála na jaře, na 1 200 slovenským lékařům o půlnoci uplynula dvouměsíční výpovědní doba. Hromadnými odchody si doktoři chtějí vynutit razantní navýšení platů. „Organizuje se spolupráce s vojenskými lékaři, hledá se cesta, jak poskytnout menší výpomoc reálně a brzy,“ shrnul Heger. Podle jeho informací by návrh na vyslání vojenských lékařů měla vláda projednat v pátek.

Reportáž Magdaleny Trojanové a Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Na Slovensku podalo výpověď původně přes 2 000 lékařů, část jich výpověď stáhla, ve středu jich bylo ve výpovědi ještě 1 200. Podle Hegera jsou kritické čtyři nemocnice, asi 16 z 90 je ohrožených, ale fungují. Čtyři kritické nemocnice jsou podle ministra na hraně kolapsu a potřebovaly by asi 15 anesteziologů, aby provoz udržely.

Slovensko řeší situaci s výpověďmi lékařů zatím odlišně než Česko, kde vláda na jaře protestujícím lékařům ustoupila a v memorandu jim slíbila výrazný růst platů. Lékaři pak výpovědi stáhli a v nemocnicích zůstali. Heger nechtěl zatím komentovat odlišný postup obou vlád.

Další kolo jednání na Slovensku v noci na dnešek opět ztroskotalo v otázce mezd. Odboráři nepřistoupili ani na nový návrh kabinetu premiérky Ivety Radičové, který počítal s vyšším růstem základních platů než o dosud slíbených 30 procent, tedy 300 eur (7 600 korun). Zástupci asi 7000 nemocničních lékařů požadují výraznější zvýšení.

Hromadné výpovědi doktorů už několik dnů komplikují provoz celé nemocniční sítě čítající necelou stovku zařízení. Výpadek doktorů už ve středu ohrožoval například chod nemocnice v Liptovském Mikuláši, problémy zaznamenala i bratislavská univerzitní nemocnice, která je největším zdravotnickým zařízením v zemi.