Švýcarský soud: Obnovení Pitrova procesu nemá na vydávací řízení vliv

Bellinzona – Včerejší rozhodnutí pražského městského soudu umožňující obnovení procesu s podnikatelem Tomášem Pitrem nebude mít vliv na už přijaté rozhodnutí švýcarských orgánů vydat podnikatele zpět do Česka. Dnes to uvedla místopředsedkyně spolkového trestního soudu ve švýcarské Bellinzoně Mascia Gregoriová Al-Barafiová, která měla Pitrův případ na starosti. Pitr ve vydávací vazbě čeká na případné zrušení předchozího zamítnutí žádosti o azyl ve Švýcarsku.

„Obnovení procesu v České republice není v rozporu s nynější vydávací vazbou. Nemá to na ni žádný vliv,“ řekla mluvčí švýcarského soudu. Potvrdila, že rozhodnutí pražského soudu neznamená také nové posouzení dřívější žádosti České republiky o vydání českého podnikatele. 

Po středečním zatím nepravomocném verdiktu pražského soudu se rozvířily spekulace, že povolení obnovy řízení zkomplikuje předání Pitra do Česka. Pitrův advokát Jan Křivánek tvrdil, že kdyby rozhodnutí o obnově řízení nabylo právní moci, neměl by jeho mandant uložen žádný trest, a tudíž by pominul i důvod žádosti ČR k vydání do výkonu trestu. To ale dnes Gregoriová, která je s případem obeznámena, odmítla. 

Uprchlý kontroverzní podnikatel byl zadržen loni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici. Nyní se Pitr nachází ve švýcarské vydávací vazbě, neboť o jeho vydání do Čech rozhodl na konci září pravomocně tamní nejvyšší federální soud. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice ve Švýcarsku požádal o azyl. Jeho žádost sice již koncem října zamítl švýcarský federální úřad pro migraci, proti rozhodnutí ale bylo možné se odvolat k soudu.   

Vrchní soud v Praze v roce 2006 poslal Pitra a Miroslava Provoda za daňové delikty z roku 1994 na pět let do vězení, kvůli krácení daní s nimi potrestal i další tři muže. Soud ve středu v případě Provoda zrušil celý výrok o vině, u Pitra se to týkalo části skutků. U obou mužů soud zároveň zrušil rozhodnutí o uložených trestech.   

Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle dřívějšího rozhodnutí soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun, Pitr se prý navíc pokusil získat dalších téměř sedm milionů. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

Vydáno pod