Dětský čin roku - 9letý školák zachránil těhotnou matku

Praha - Devítiletý Patrik Pačanda z Krucemburku na Havlíčkobrodsku dnes na Staroměstské radnici v Praze převzal cenu za vítězství v hlavní kategorii ankety Dětský čin roku. Hlasující oslovil tím, že přivolal pomoc, když jeho těhotná maminka dostala epileptický záchvat; podařilo se mu tak zachránit dva životy najednou. Do 7. ročníku projektu zaslalo příběh o dobrém skutku svém či svého kamaráda 541 dětí. O výsledcích v sedmi kategoriích ankety rozhodovalo téměř 8 500 dětí.

V kategorii Pomoc rodině zvítězila čtrnáctiletá gymnazistka Michaela Stupková ze Žatce, která zavolala záchranu svému tatínkovi postiženému nevolností. Dvanáctiletá Marie Dohnalová z Hranic se za pomoc kamarádce Elišce stala vítězkou kategorie Pomoc jiným dětem; v kategorii Pomoc ostatním lidem se prosadila o rok starší Markéta Janíková ze Slavkova, která pomáhá seniorům.

Za odvahu při hašení požáru v lese v kategorii Pomoc přírodě zvítězil čtrnáctiletý Jiří Horák z Hodslavic na Novojičínsku. Vítězkou kategorie Dobrý nápad se stala desetiletá Barbora Suchardová ze Stráže pod Ralskem a v kategorii Pomoc na netu zvítězil třináctiletý Tomáš Jedlička ze Slavkova. Zvláštní cenou Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek byla odměněna jedenáctiletá Petra Seniurová z Rychnova nad Kněžnou, která zachránila život malých koťátek.

Reportáž Barbory Straňákové a Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Z příběhů zaslaných do soutěže vybrala odborná porota pět nejlepších, o nichž mohla na internetu hlasovat veřejnost. Vítězové kromě ocenění převzali i ceny od sponzorů; jejich školy navíc po 10 000 korunách na školní pomůcky.

Podle pořadatelů se zájem veřejnosti o projekt zvyšuje. „Museli jsme dokonce zpřísňovat normy na hlasování, aby nějací příliš velcí fandové nehlasovali několikrát,“ uvedl předseda nadačního fondu Dětský čin roku Ján Živný. Podle něj děti, které se do projektu aktivně zapojují, nedělají dobré skutky jednorázově, ale jsou všímavé ke svému okolí a snaží se ostatním pomáhat dlouhodobě. „Navíc pro ně úspěch v našem projektu měl význam i v dalším životě, což jsme sami nečekali,“ uvedl Živný. „Už to, že sem přijdou a musí 'dospěle' přednést svůj projev, v nich probudí větší zodpovědnost pro další život a jejich rozhodování,“ dodal.