Lessy výroky k Toflově gangu nespáchal trestný čin

Praha - Policejní prezident Petr Lessy svými dřívějšími výroky na adresu šéfa zlínské krajské policejní správy Bedřicha Koutného a jeho náměstka Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu nespáchal trestný čin. K takovému závěru došla policejní inspekce, která dnes případ předala ministru vnitra Janu Kubicemu ke kázeňskému projednání. Kubice to řekl v pořadu Českého rozhlasu (ČRo) Ozvěny dne, informaci bez dalších podrobností potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Inspekce se případem zabývala i na základě trestního oznámení, které na Lessyho v září podali Koutný s Vaňkem. Podle deníku Právo se jim nelíbil především Lessyho výrok o tom, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie Vaňka.

„Mohu potvrdit, že dnešním dnem inspekce předala výsledky prověřování. Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu,“ řekla Sandorová s tím, že dokud ministr vnitra nerozhodne, nebude inspekce případ dál komentovat. Inspekce se podle Práva zabývala tím, zda se Lessy nemohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby nebo pomluvy.

Vaňka rozzlobila hlavně tvrzení policejního prezidenta o tom, že ho Setvák kryl a že mu za to po odchodu z inspekce zajistil „teplý flek“ u jihomoravské policie. „Setváka jsem zdědil po Vaňkovi a teď mi to všechno docvakává, protože na Vaňka bylo iks oznámení a všechna šetřila brněnská pobočka inspekce, které Setvák tehdy šéfoval. Všechna pak skončila jaksi do ztracena, i když by vám řada lidí řekla, že za podezření, kterých se ta oznámení týkala, by už všichni ostatní byli propuštěni ze služebního poměru,“ řekl před časem Právu Lessy s tím, že svého náměstka „velmi kryje“ Koutný. Vaněk i Koutný všechna Lessyho tvrzení podle Práva odmítli.

Lessyho za jeho vyjádření zkritizoval i Kubice. Již tehdy ministr vnitra nevyloučil, že bude tlačit na Lessyho rezignaci. Právě spor s Koutným, který vyústil v podané trestní oznámení, dnes Kubice v ČRo označil za jeden z důvodů, pro které v pondělí vyzval Lessyho k rezignaci.