IZIP není o tom, kolik stojí, říká jeho ředitel Pašek

Praha – „IZIP není o tom, kolik stojí. IZIP je o tom, kolik může přinést,“ myslí si Jiří Pašek, generální ředitel projektu elektronických zdravotních knížek, který byl hostem Interview ČT24. To je podle něj hlavní důvod, proč Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zintenzivňuje v poslední době své úsilí o to, aby získala v IZIP majetkový podíl, který jí má pomoci ochránit její investice.

Ředitel VZP Pavel Horák uvedl, že chce do konce tohoto týdne dojednat uzavření dodatků ke smlouvám se společností IZIP. Měly by umožnit k 30. červnu příštího roku s šestiměsíční lhůtou vypovědět smlouvy k projektu IZIP. I když VZP vlastní 51 procent akcií IZIP, sama o projektu rozhodovat nemůže. Podle Horáka se jedná i o vstupu strategického partnera.

„My s VZP jednáme o jediné věci. A už jsme dojednali. Domluvili jsme se s panem ředitelem Horákem, že podepíšeme dodatky,“ uvedl Pašek. „Nikdo dnes neříká, že ty smlouvy budou vypovězeny. Ani nikdo neříká, že vypovězeny nebudou,“ dodává.

Smlouvy může vypovědět také IZIP

Pašek zároveň upozorňuje na skutečnost, že smlouvy může vypovědět nejen VZP, ale také sama společnost IZIP, bude-li to z nějakého důvodu pro IZIP výhodné. Celkem 46 procent akcií už VZP převzala. Vlastní tak 51 procent cenných papírů. Jenže i když má nadpoloviční většinu, o projektu sama rozhodovat nemůže. Při zásadních krocích bude totiž potřeba dvoutřetinová většina.

Podmínka dvoutřetinové většiny je zakotvena ve stanovách IZIP, které se změnily letos v srpnu. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je však chyba, že VZP nezískala rovných 100 procent. Projekt IZIP sklízí kritiku z různých stran a z různých důvodů. VZP za něj za deset let dala 1,8 miliardy korun s DPH.

Strana Věci veřejné oznámila, že podá trestní oznámení na členy správní rady VZP, kteří využili svého vlivu v radě k prosazení projektu IZIP a zároveň byli akcionáři nebo společníky projektu.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod