Vláda schválila vyslání třicítky lékařů na Slovensko

Praha – Vláda souhlasí s vysláním třicítky vojenských lékařů na Slovensko, které ochromily hromadné odchody lékařů. Česko poskytne například 11 chirurgů, 10 anesteziologů, dva traumatology a dva internisty. Dále pak rentgenology a psychiatry i například jednoho urologa. Půjde o lékaře z pražských Střešovic, Hradce Králové a vojenské letecké služby - působit mají zejména v Bratislavě a Trnavě. Vojenští lékaři jsou připraveni vyjet na Slovensko prakticky okamžitě, o náklady na vyslání lékařů se rozdělí Praha i Bratislava. Slovensku dnes nabídlo pomoc i Rakousko, které prý s ohledem na tamní krizovou situaci přijme naléhavé případy pacientů k ošetřování ve svých nemocnicích.

I moravské nemocnice se mají podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) připravit na pomoc slovenským pacientům. Jejich příliv prý zřejmě nebude příliš velký, přesto vedle aktivizace sítě státních fakultních nemocnic v Brně, Olomouci a v Ostravě ministr oslovil i hejtmany. Mají se připravit na případné slovenské pacienty. Transport by zajišťovala slovenská strana, která také slíbila uhradit péči o pacienty.

„Z pohledu krajských nemocnic ujišťuji, že všechny mezinárodní závazky budou naplněny. To znamená, pokud bude potřebovat občan Slovenské republiky akutní péči, tak v tom rozsahu, v jakém jsou závazky Česka, to bude také naplněno,“ uvedl šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Vedení Moravskoslezského kraje vyzvalo ředitele osmi krajských nemocnic, aby zajistili příjem pacientů ze Slovenska. Ostravská fakultní nemocnice je připravena přijmout desítky akutních případů. Na jižní Moravě pak jsou lůžka nachystána hned ve třech nemocnicích.

Lékaři při operaci
Zdroj: ČT24

O vyslání lékařů rozhodla ráno vláda na mimořádném jednání. Prezident Václav Klaus, který se zúčastnil navazující bezpečnostní rady státu, uvedl, že považuje stávku za mimořádnou nezodpovědnost. „Je to mimořádná nezodpovědnost těchto lidí, že si s námi všemi pohrávají, takže nakolik těch pár lékařů našich tomu pomůže, nebo ne, nemohu posuzovat,“ uvedl Klaus. Poznamenal, že jeho názor na stávky podobného typu je známý, věčný a neměnný.    

Premiér Petr Nečas (ODS) prý o situaci několikrát hovořil se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou, ve čtvrtek pak přišla oficiální žádost. „Předpokládá se, že hlavním místem nasazení těchto specialistů bude Bratislava a Trnava, ale to se ještě uvidí,“ uvedl Nečas na brífinku s tím, že Slovensko požádalo o pomoc v době, kdy na části území vyhlásilo nouzový stav. Není podle něj na místě, aby Praha „pitvala“ důvody jeho vyhlášení. „Je to úplně stejné, jako by došlo k povodním, taky bychom bez řečí tuto pomoc poskytli,“ konstatoval.

Proti vyslání lékařů je ČLK i ČSSD

Proti tomu, aby Česko vysílalo na Slovensko stávkokaze, je ovšem část lékařů. Česká lékařská komora vyzvala své členy, aby se zdrželi jakéhokoliv jednání, které by mohlo poškodit oprávněné požadavky slovenských lékařů, zejména pak nahrazování slovenských lékařů. Nezájmem reagovaly na Hegerovy výzvy i nemocnice.   

Poskytnutí pomoci kritizuje i opoziční ČSSD. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) upozornil, že vojenské mise podléhají schválení parlamentních komor. V otevřeném dopise se premiéra zeptal, kdy tak vláda učiní, s tím, že bod by mohli senátoři zařadit na schůzi příští týden. Schválení ale podléhá pouze angažmá českých vojáků v zahraničí delší než 60 dní. S tak dlouhým pobytem vojenských specialistů na Slovensku ale vláda zřejmě nepočítá. Heger si myslí, že nejpotřebnější budou v následujících dvou týdnech. Zdravotní systém je podle něj natolik flexibilní, že časem nalezne Slovensko cestu, jak se bez nich obejít.

Na Slovensku dalo výpověď původně přes 2 000 lékařů, část jich výpověď stáhla, ve středu jich bylo ve výpovědi ještě 1 200 z celkových asi 7 000. Kritický stav je podle informací české vlády ve čtyřech nemocnicích, asi 16 z 90 je ohrožených, ale fungují. I když slovenská vláda vyhlásila kvůli situaci nouzový stav a lékaři měli povinně přijít do práce, část z nich ve čtvrtek zůstala i tak doma.

Slovensko řeší situaci s výpověďmi lékařů zatím odlišně než Česko, kde vláda na jaře protestujícím lékařům ustoupila a v memorandu jim slíbila výrazný růst platů. Lékaři pak výpovědi stáhli a v nemocnicích zůstali. Další kolo jednání na Slovensku v noci na čtvrtek opět ztroskotalo v otázce mezd.