Factum: Pravicové strany by s lidovci získaly jen 94 mandátů

Praha - Volby do sněmovny by podle posledního průzkumu agentury Factum Invenio vyhrála ČSSD, kterou by podpořilo 26,1 procenta voličů, druhá ODS by získala 18,8 procenta hlasů. Podle volebního modelu by se do sněmovny dostalo pravděpodobně pět stran. Kromě dvou nejsilnějších by lidé poslali do sněmovny ještě TOP 09, kterou by volilo 16 procent lidí, což je skoro stejně jako ve volbách 2010. Komunisté by získali 15,8 procenta hlasů a jako poslední by uspěli lidovci se ziskem 5,4 procenta, kteří by nahradili vládní Věci veřejné, jejichž podpora v průzkumu nepřesáhla tři procenta. Většinu by získala levice, přestože od léta oslabuje - KSČM a ČSSD by dohromady získaly 106 mandátů.

K volebním urnám by nyní přišlo 57,8 procenta oprávněných voličů, což je skoro o pět procent méně než v květnu 2010. 

Výsledky přisuzované volebním modelem Straně zelených se dlouhodobě pohybují kolem hranice pěti procent, nyní je odhad jejího zisku procentní bod pod touto hranicí. Úspěch strany by tak zřejmě závisel na momentální situaci.   

Po zohlednění d'Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ČSSD zřejmě získala 68 mandátů, ODS 46 mandátů, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 40 mandátů, KSČM 38 mandátů a KDU-ČSL osm mandátů. Z výzkumu tedy vyplývá, že pokud by se volby do sněmovny konaly na konci listopadu 2011, současná vládní koalice by potřebnou podporu nezískala. Pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly pouze 86 mandátů. Ani případná koalice s KDU-ČSL by s 94 mandáty neměla potřebnou většinu.