Přípravy na návštěvu Medvěděva finišují

Praha - Hrad i policie ladí poslední detaily návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva. Jednání s ním povede příští čtvrtek prezident Václav Klaus. Na Hrad se chystají například také premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra. Na počest ruského politika a jeho manželky Světlany prezidentská kancelář uspořádá slavnostní oběd. Při dvoudenním pobytu bude podepsáno několik ekonomických smluv a dodatek ke smlouvě o opravách vrtulníků.

S Rusy ho podepíše zástupce ministerstva obrany. Českému státnímu podniku Letecké opravny Malešice (LOM) se tak otevřou dveře k lukrativním zakázkám v zahraničí. Bude totiž moci opravovat a modernizovat ruské dopravní vrtulníky nejen pro českou armádu, ale i pro ozbrojené síly dalších zemí. Česko přitom stojí v čele iniciativy, která sdružuje státy používající dopravní helikoptéry ruské výroby v rámci NATO.

Medvěděv přiletí do Prahy ve středu. Organizátoři návštěvy zvažují na ten den soukromou večeři. Ruský prezident má také otevřít výstavu kremelských exponátů. Prezidentův program zatím oficiálně zveřejněn nebyl. Jasné již je, že v Praze v té době nebude šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který bude na jednání NATO.

Medvěděv i Klaus loni zdůraznili, že ve vzájemných vztazích očekávají posílení ekonomické spolupráce, kterou utlumila hospodářská krize. Aktuálním tématem česko-ruských vztahů na ekonomickém poli je též dostavba jaderné elektrárny Temelín, o kterou má zájem česko-ruské konsorcium. V posledních letech česko-ruské vztahy narušily americké plány na výstavbu protiraketového štítu. Nyní Washington chce, aby se do něj zapojila i Moskva. Ta předtím nesla velmi nelibě to, že by na území jejího bývalého satelitu měl stát protiraketový radar.

Ruský prezident patří k nejvíce střeženým osobám světa, jejichž zahraniční návštěvy patří z bezpečnostního pohledu k rizikovým. Na zabezpečení pobytu se proto budou podle policejního prezidia podílet stovky policistů. V případě potřeby jsou připraveni se do zabezpečovacích akcí zapojit i vojáci, uvedlo ministerstvo obrany.

Areál Hradu bude kvůli Medvěděvovi uzavřen

Turisté a Pražané musejí počítat s tím, že od středečního odpoledne do čtvrtka bude uzavřen areál Pražského hradu. Dopravní manévry budou podle policie minimální a zasáhnou místa, kde se bude ruský politik pohybovat. Při své loňské návštěvě Medvěděv přespal u Vltavy v hotelu Four Seasons. Kde to bude letos, se neví.

„Dopravní omezení se budou týkat míst, kudy bude projíždět kolona s chráněnou osobou, míst, kde bude ruský prezident ubytován a kde se bude zdržovat. Omezení budou pouze dočasná a nepřesáhnou nezbytně nutnou dobu. Budou se týkat regulace provozu, případně omezení možnosti parkování ve vymezených místech,“ uvedla Veronika Hodačová z policejního prezidia. Místa podle ní budou značena nebo se na nich budou pohybovat policisté. „Doporučujeme všem, aby plně respektovali pokyny policistů a věnovali pozornost dopravním značkám,“ dodala.