Padělané léky by se přes celní kontrolu do Česka dostat neměly

Praha - Na evropském trhu přibývá nelegálních a falešných léků. V roce 2005 do kolonky padělky a nepovolené patřil asi jeden přípravek ze sta, nyní ale už každý desátý, a na internetu je poměr jedna ku jedné. Do unie se podobné preparáty nejčastěji dostávají po moři, kde je obtížné uhlídat všechny zásilky. Nejčastěji se hovoří o třech skupinách nelegálních léků: přípravky na potenci, hubnutí a anabolické steroidy.

Všechny tři skupiny mají jedno společné: Pokud má člověk smůlu, můžou způsobit třeba poškození srdce a jater, ale i smrt. Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka byly zaznamenány i případy úmrtí po podání injekčního testosteronu. Zatím se ale nejedná o případy v Česku, ale v zahraničí, konkrétně v Evropské unii. Existují i případy, že léky nemají žádný efekt, žádnou účinnou látku. „Jen utratíte peníze za nic, ale to je ten nejlepší scénář,“ tvrdí Olexandr Poliščuk ze Světové zdravotnická organizace. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podle odhadů je každý desátý lék na evropském trhu buď nelegální, nebo se tváří jako originální pravý lék, ale je to padělek. Nejčastěji se nekvalitní léky vyrábějí v Číně a Indii. Přímou cestou by se ale do Česka dostat neměly. Zásilky ze třetích zemí se pečlivě kontrolují. Pokud balíček obsahuje léky, musí ho pošta ve spolupráci s celníky ihned otevřít. Léky pak putují do Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který jen loni prověřil přes 600 léků. Přímým zásilkám se zamezit daří, problémy jsou ale u přesunů bez celních kontrol v rámci Evropské unie. 

Česká republika je podle Martina Beneše, ředitele Státního zdravotního ústavu, stejně náchylná k výskytu i užití padělků jako jiné země. V Česku se rovněž objevily nelegální továrny, například na Zlínsku, kde policisté zadrželi organizovaný gang, který vyráběl padělky anabolických steroidů a také pilulky na léčbu poruchy erekce.