Jsme na prahu lékařské revoluce, říká chirurg, který lidem vrací tvář

Praha – Bohdan Pomahač byl ve Spojených státech prvním chirurgem, který dokázal transplantovat lidský obličej. Novou tvář dal lidem už třikrát a na operačním sále kvůli tomu v jednom případě vydržel téměř čtyřiadvacet hodin. Přestože úsilí jeho týmu znamenalo revoluci v rekonstrukční chirurgii, je jinak lidsky skromný Čech působící v Bostonu v ambicích transplantologie pozitivní. „Myslím, že stojíme teprve na prahu něčeho, co nám ukáže potenciálně nový směr v medicíně a zejména toho, co se souhrnně nazývá kompozitní tkáně,“ říká Pomahač.

Stále se cítí být Čechem, za svůj domov ale Pomahač považuje Ameriku. Na chirurgickou praxi odešel do Bostonu před patnácti lety a v jedné z nejlepších amerických nemocnic zůstal dodnes. Začátky pro něj sice nebyly lehké, ale jak sám říká, zřejmě prospěšnější než v Česku. „Ve Spojených státech je dobré to, že systém je velice férový a každý lékař musí začínat úplně od začátku, ať už byl plně trénovaný nebo ne. V mém případě to bylo jedno, protože jsem tam odešel hned po promoci, ale díky tomu, že jsem se od začátku všechno naučil v systému ve Spojených státech, tak mi to asi dalo více než české klinické vzdělání,“ prohlásil lékař.

V současnosti je český chirurg považován za jednoho z nejlepších chirurgů na světě. Se svým týmem se v americkém Bostonu proslavil třemi úplnými transplantacemi obličejů, v letošním roce navíc ještě provedl už dvě transplantace obou rukou. „Myslím, že je to revoluce, co se týče rekonstrukční chirurgie. Máme k dispozici nové techniky, které navracejí lidem tkáně, které v minulosti nebylo možné nahradit. Jsou to momentálně ostří nože nejšpičkovějšího výzkumu, ale budeme pokračovat dál,“ uvedl Pomahač.

Jako mladý absolvent medicíny se rozhodl odjet do zámoří a své příjmení otisknout do smyslu kariéry. Nelákalo ho přitom pomáhat vylepšovat estetickou image lidí, ale řešit skutečné zdravotní problémy pacientů v nouzi. Jedním z nich byl Dallas Siena. Když mu bylo 23 let, vysoké napětí ho málem zabilo. Mladík tehdy přežil, přišel ale o obličej, šanci vidět nebo cítit. Byl to právě on, komu jako prvnímu Bohdan Pomahač kompletně transplantoval obličej. „Některé ty momenty se asi nevrátí, dělat něco úplně poprvé a něco tak unikátního, to je možná něco, co se stane jednou za život, ale myslím si, že je ještě spousta dalších velkých snů, ale ty jsou tajemstvím,“ řekl Pomahač.

Bohdan Pomahač přiletěl do Prahy na pozvání plastického chirurga Jana Měšťáka. Na sobotním odborném sympoziu se mimojiné bude zabývat možnou spoluprací s českými kolegy. „Myslím, že by se jednak mohli něčemu přiučit, popřípadě předat nějaké vědomosti a znalosti, ke kterým my jsme za posledních několik let přišli. Další možností mohou být už konkrétní výzkumné či klinické projekty. V Česku zcela jistě existují špičková pracoviště a lékaři, kteří by byli schopni se techniku naučit a operace provádět,“ komentoval Pomahač.

Rozhovor s Bohdanem Pomahačem (zdroj: ČT24)