Pomahač: Transplantační chirurgie v ČR je na světové úrovni

Praha - Česká republika v oblasti transplantační a plastické chirurgie nijak nezaostává za světem. Proslulý chirurg Bohdan Pomahač to dnes řekl v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde přednášel o svých unikátních transplantacích obličejů. Domnívá se navíc, že v budoucnu se budou podobné operace provádět i v Česku.

„V České republice se dělá prakticky všechno to, co se dělá ve světě,“ uvedl Pomahač. Náročné transplantace, které se svým týmem dělá v Bostonu, by se podle něj mohly dělat i v Česku. Myslí si ale, že bude ještě trvat, než se tyto zákroky rozšíří a bude je moci provádět více nemocnic. „Nevidím důvod, proč by se to nemohlo dělat i v ČR,“ dodal.

Pomahač dnes v IKEMu přednášel o unikátních zákrocích v oblasti obličeje českým kolegům. Cílem operací podle něj není vymodelovat krasavce, ale dát po těžkém úrazu člověku lidskou podobu: „Zlepší to dýchání, čich nebo schopnost přijímat potravu.“ Techniku operací si vypracoval sám. Před 15 lety ale začínal úplně od nuly. Nejtěžší je podle něj odběr tváře z mrtvého těla.

Pomahač vystudoval lékařskou fakultu v Olomouci. Do bostonské nemocnice, která se řadí mezi deset nejlepších nemocnic v USA, přišel v roce 1996. „Měl jsem jedinečnou příležitost získat neuvěřitelné chirurgické zkušenosti a vlastně se naučit něco, co by se těžko dalo naučit někde jinde,“ popsal důvody svého působení v zámoří.

Transplantace obličeje trvá až 20 hodin

K ojedinělým operacím pomohla špičková zařízení a skloubení transplantační a rekonstrukční techniky. Zákroky jsou ale velmi drahé, v USA je proto nyní hradí ministerstvo obrany, které zároveň financuje výzkum, aby se dalo účinně pomoci válečným veteránům zraněným v boji. Poznatky z transplantace jednoho pacienta lze podle Pomahače použít i na 20 různých projektů, kromě samotné transplantace lékaři zkoumají i možnosti hojení nervů, imunologie nebo zapojení mozku do transplantovaných částí.

Charla Nashová před transplantací obličeje a po ní
Zdroj: ČTK/AP/Brigham and Women\'s Hospital

Chirurgův tým proslul především transplantací obličejů, letos ale také provedl druhou transplantaci obou rukou. V květnu lékaři transplantovali paže Američance, kterou znetvořil šimpanz. Ženě lékaři rovněž dali nový obličej. Paže ale později museli znovu odejmout, protože je tělo pacientky nepřijalo. V říjnu pak vrátili obě ruce pětašedesátiletému Američanovi, který před devíti lety kvůli krevní infekci přišel o všechny končetiny.

Známý chirurg přijel na týden do Prahy kvůli odborné konferenci, kam jej pozval český plastický chirurg Jan Měšťák. Pomahačova dnešní prezentace byla součástí vzdělávacího sympozia o nových postupech v plastické, rekonstrukční a estetické chirurgii, které pořádá Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a Česká společnost plastické chirurgie.