Z útoku na policisty byli obviněni čtyři cizinci

Varnsdorf - Vyšetřovatelé obvinili z napadení policistů ve Varnsdorfu čtyři cizince, pátý zadržený bude propuštěn. Obviněným hrozí až deset let vězení. Podle mluvčí děčínské policie Petry Trypesové jsou cizinci v cele předběžného zadržení. Muži jsou podezřelí z trestných činů výtržnictví, ublížení na zdraví a násilí proti úřední osobě.

V noci na sobotu údajně skupina cizinců napadla sedm policistů v civilu. Důvodem útoku bylo zřejmě vyřizování účtů, jednoho z útočníků prý policisté v minulosti pokutovali. „K napadení došlo kolem 02:30 v jednom varnsdorfském baru, policisté tam byli ve svém volném čase,“ řekla už dříve mluvčí. Větší skupina cizinců podle ní policisty poznala a brutálně na ně zaútočila. Přesný počet útočníků policie stále zjišťuje.

Policisty podle informací serveru iDnes.cz napadlo osm až deset občanů ze zemí bývalé Jugoslávie. Dle serveru Novinky.cz odstartoval incident cizinec, který patří do takzvané jugoslávské mafie, která prý ve městě působí. Podle televize Nova jedním ze zadržených je Albánec Tahir Alija, jehož ještě nedospělého syna před půl rokem při silniční kontrole zastavil jeden z napadených policistů. Mladík údajně neměl řidičský průkaz.

„On se cítil být uražený, co jsme si vůbec dovolili, že on je tady někdo, že jsme to tady vůbec řešili,“ popsal událost Nově jeden z napadených policistů. Doplnil, že z baru chtěli proto odejít, ale skupina cizinců jim to už nedovolila. Bratr zadrženého podezřelého Asim Alija podle Novy ale tvrdí, že za incidentem byl jen alkohol. Alijové patří podle Novy k vlivné skupině Albánců ve Varnsdorfu, bratr účastníků dnešního incidentu Ruzhdi Alija byl před deseti lety odsouzen na 11,5 roku do vězení za to, že v září 1998 zastřelil muže ve Varnsdorfu. Trest si zatím neodpykal, po propuštění z vazby utekl.

Vydáno pod