Lidé se dočkají levnějších kopií z úředních spisů

Praha - Kopie z úředních spisů budou levnější. Za stránku, která na úřadě vyjede z tiskárny nebo z kopírky, teď žadatelé zaplatí 15 korun. Ombudsman přitom požaduje snížení na korunu padesát. Ministerstvo vnitra se zlevněním sice souhlasí, nechce ale jít pod pět korun za formát A4.

Patnáct korun platí žadatelé od roku 1997 - tehdy se zlevnilo, pak dlouho nic. „Ta cena odráží i práci úředníka, který někdy pro ty spisy musí do archivu,“ řekl tehdy poslanec za ODA Oldřich Kužílek. Ten teď upozorňuje, že je na čase, aby se výše platby přiblížila skutečné výrobní ceně kopie. 

Tu přitom zná každý, kdo s drobnými v kapse zajde do jakéhokoli kopírovacího centra. „V běžném copycentru stojí obyčejná černobílá kopie A4 asi tak korunu až dvě včetně té práce,“ poznamenal Jaroslav Kasl, obchodní ředitel Copy General. 

Pět korun za kopii - reálný plán? 

Ministerstvo vnitra navrhuje jít od roku 2013 s cenou dolů, a to na 5 korun - níž už ne. Vedle úředníkovy práce má totiž mít poplatek i regulační charakter, podobný jako ve zdravotnictví. „Jde v podstatě o to, aby si lidé pořizovali kopie pouze toho, co opravdu potřebují, a nedocházelo ke zbytečnému zatěžování a zbytečnému pořizování kopií,“ prohlásil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. 

Placení za kopie se týká účastníků různých správních řízení – velmi často stavebních. „Lidem v nějaké tíživé sociální situaci lze samozřejmě poplatky prominout,“ řekl Novák. Další možností je zajít na úřad s foťákem nebo mobilem a tisknout si doma - třeba za korunu.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)