Teplé počasí brání lyžařům v rozjezdu

Praha - Počasí znovu komplikuje start lyžařské sezony. Teploty šplhaly až ke 13 stupňům a atakovaly rekord pro 4. prosinec z roku 1961. Tehdy meteorologové naměřili ještě o stupeň víc. Lyžovalo se i dnes, ovšem za deště. Stovky skalních milovníků lyžování dorazily o víkendu do Špindlerova Mlýna a Mladých Buků v Krkonoších, kde jsou otevřeny úseky sjezdových tratí pokryté technickým sněhem.

Vytrvalý déšť, silný vítr, mlha a teploty jen mírně nad nulou – počasí v Jeseníkách lyžařům příliš nepřálo. Vleky se jako první rozjely už před 14 dny v Branné, dnes ale přilákaly jen největší nadšence. „Je to jediná sjezdovka, která je v provozu. Už jsme na to dlouho čekali,“ řekl jeden z lyžařů. 

V noci v Branné napadly dva až tři centimetry nového sněhu, technického zde mají na sjezdovkách kolem 40 centimetrů. „Ten déšť tomu asi dá trochu zabrat,“ poznamenal Rostislav Procházka, majitel skiareálu v Branné. Půl metru převážně technického sněhu hlásí také skiareál v Koutech nad Desnou. Dvě hodiny po poledni se ale kvůli počasí prohánělo na sjezdovce jenom šest lyžařů.

Ve Špindlerově Mlýně se lyžuje na zhruba 400 metrů dlouhém úseku Malého hanku, kde leží zhruba 40 centimetrů technického sněhu. „V sobotu dorazila zhruba tisícovka lidí, dnes byl zájem kvůli špatnému počasí výrazně slabší,“ řekl Jiří Beran ze špindlerovského lyžařského areálu. Dodal, že vlekaři se snaží pokračovat v zasněžování dalších sjezdových tratí, termín otevření dalších sjezdovek však neuměl odhadnout.

Na druhém konci republiky - na Šumavě - nebyl na sjezdovkách lyžař ani jeden, na první sníh tady stále čekají. „Jsme z toho nervózní, čekáme, až přijdou mrazy,“ konstatoval Jan Chalupský ze Skiareálu Špičák.

To, na co všichni na horách čekají, by se mělo naplnit už během následujícího týdne. Pokud předpověď vyjde, mělo by na Šumavě začít sněžit už v pondělí, na horách na východě republiky pak o den později.

Start lyžařské sezóny komplikuje teplo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod