Vyšetřování úniku informací v kauze Pandur snad do konce roku

Ostrava – Policie bude únik informací při prověřování zakázky na nákup transportérů Pandur řešit do konce roku. Žalobce opět o měsíc prodloužil lhůtu. Ta tentokrát vyprší 31. prosince. Do té doby by vyšetřování mělo být definitivně uzavřeno. Původně mělo být ukončeno už 2. října.

„Požadovali jsme ještě určité listinné materiály. Ty nám ale byly doručeny pozdě a nebyly ještě zanalyzovány,“ vysvětlil státní zástupce ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství Rostislav Bajger. Proto mu policejní vyšetřovatel v pátek předložil žádost o další prodloužení lhůty. „Vyhověl jsem. Do konce roku by ale vyšetřování mělo být ukončeno,“ řekl.

Deníky Mladá fronta Dnes a Právo 11. května zveřejnily výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v případu údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs prý uvedl, že si přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Vedení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) dalo podle mluvčí Heleny Markusové 13. května příkaz Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby úniky informací prověřilo. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula ale už dříve vyloučil stejně jako Markusová, že informace unikly z jejich úřadu. Rampula také řekl, že do styku se spisem mohli přijít dva žalobci z jeho úřadu a jeden z NSZ. Vyslechnout svědka se do Rakouska vydal koncem letošního března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou, napsal už dříve Respekt.

Rozhovor s redaktorem ČT Daliborem Bártkem (zdroj: ČT24)

Podle týdeníku vyvolalo zveřejnění Szücsova jména v médiích v Rakousku zděšení tamních policejních a justičních institucí. Svědek se prý ze strachu z pomsty za svou výpověď skrývá a není jasné, zda své svědectví zopakuje před případným soudem. Navíc ve vyšetřovacím spisu rakouské policie vypovídalo více utajených svědků, kteří prý odmítají svou výpověď opakovat. „Tento svěděk (Szücs) je velmi důležitý, a pokud by se rozhodl, že nepotvrdí toto svědectví, mohlo by to zkomplikovat vyšetřování,“ myslí si redaktor ČT Dalibor Bártek, který se kauzou dlouhodobě zabývá.

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině loňského července. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.