Medvěděv dorazí pozítří, většina návštěvy se odehraje na Hradě

Praha – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv přiletí do Prahy ve středu v 19:00, ještě večer se setká se svým českým protějškem Václavem Klausem. Všechny hlavní body Medvěděvovy návštěvy se odehrají ve čtvrtek na Pražském hradě. Dopoledne ho čeká jednání s Klausem, odpoledne zahájí v Císařské konírně výstavu ze sbírek Kremlu a setká se s premiérem Petrem Nečasem. Ruský prezidentský pár by měl z Prahy odcestovat ve čtvrtek v 17:40. Program návštěvy dnes zveřejnil tiskový odbor Hradu. Medvěděv do Prahy přijíždí na Klausovo pozvání. Jako první ruský prezident navštíví ČR podruhé. Prahu navštívil loni při summitu USA-Rusko, na němž se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů.

Medvěděv s manželkou Světlanou zřejmě rovnou z ruzyňského letiště zamíří do Strahovského kláštera na Hradčanech. Přivítá je tam český prezidentský pár a společně v klášteře povečeří. Ruský prezidentský pár by měl zřejmě bydlet v hotelu Four Seasons. 

Čtvrteční program ruského prezidenta na Pražském hradě začne v 10:00 uvítacím ceremoniálem. Následovat bude soukromá schůzka prezidentských párů a jednání národních delegací. Prezidenti by se pak měli zúčastnit podpisu několika smluv mezi českou a ruskou stranou, které se týkají spolupráce v dopravě, armádě či kultuře. Je mezi nimi například rámcová smlouva o stavbě železnice na Urale. Podle jednoho z největších kontraktů posledních let by české firmy pod vedením OHL ŽS měly v Rusku postavit asi 350 kilometrů železnic za necelých 40 miliard korun. 

Zástupce ministerstva obrany s Rusy podepíše dodatek ke smlouvě o opravách vrtulníků, který by měl českému státnímu podniku Letecké opravny Malešice (LOM) umožnit opravovat a modernizovat ruské dopravní vrtulníky nejen pro českou armádu, ale i pro ozbrojené síly dalších zemí. Před podpisem je také smlouva Vysoké školy ekonomické v Praze s Moskevskou městskou univerzitou o společném bakalářském programu, který se bude vyučovat v Moskvě. 

Klaus následně ruského prezidenta pozve na slavnostní oběd do Rudolfovy galerie Pražského hradu. Odpoledne Medvěděv v Císařské konírně zahájí výstavu Carský dvůr pod vládou Romanovců, která v Praze představí výběr vzácných exponátů ze sbírek moskevského Kremlu. Před odletem z ČR se ruský prezident ještě setká s premiérem Nečasem. Také tato schůzka je naplánována na Pražský hrad, kde se tak odehraje prakticky celá návštěva.

Medvěděv i Klaus loni zdůraznili, že v česko-ruských vztazích očekávají posílení ekonomické spolupráce, kterou utlumila hospodářská krize. Aktuálním tématem česko-ruských vztahů na ekonomickém poli je dostavba jaderné elektrárny Temelín. Strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina a prezidenta Medvěděva ve víkendových volbách do Státní dumy získala těsnou většinu, její pozice v ruském parlamentu ale citelně oslabila. 

Vydáno pod