Českobratrská církev ocenila nejlepší pečovatele roku 2011

Praha – Titul Pečovatel či Pečovatelka roku 2011 získalo v Praze devět žen i jeden muž, dalších 11 ošetřovatelek pak převzalo za svou práci čestné ocenění. Ceny už podeváté udělovala Diakonie Českobratrské církve evangelické, která patří v Česku k největším poskytovatelům služeb pro staré lidi a handicapované. Oceněním chce upozornit na potřebnost pečovatelského povolání, ty nejlepší pečovatele vybírala odborná komise na základě nominačních dopisů.

Podle šéfky pražského střediska Diakonie Libuše Roytové představují pečovatelé a pečovatelky „ostrůvek pozitivní deviace“. „Přispívají k rodinnému štěstí, aby se ti, kteří o své blízké pečují, z toho nezbláznili, a ti, kteří jsou osamělí, se nezbláznili ze své osamělosti,“ míní Roytová. Ta také upozornila, že vybrat jen některé pečovatele bylo velice obtížné: „Jako bychom vybírali nejlepší maminku v Čechách, to se asi nedá,“ dodává Roytová.

Podle šéfky sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která ocenění předávala, snad nikdo o prospěšnosti profese nepochybuje, i když prý téměř není vidět. „Když se ocitneme v určité fázi, najednou zjistíme, že v žebříčku V.I.P. není nejdůležitější hokejista či modelka - ve vší úctě k tomu, kdo umí bruslit či je krásný a umí nosit šaty. Je dobré si uvědomit, kdo je důležitý pro náš život,“ uvedla Němcová. Podle ní musí mít člověk k péči o druhé nejen určité vlohy, ale musí k ní být i vychován. 

Miroslava Němcová: „Vím, že se jedná o práci, která není viditelná, ale je nejpotřebnější, jak si jen umí kdo představit.“

Mezi oceněnými byly dnes pečovatelky, které se o potřebné starají dlouhá léta. Dvě desetiletí se jim věnují třeba Milena Hrubešová z Pečovatelské služby Prahy 6 či Aloisie Krišková z Domova pokojného stáří z Libošovic. Helena Porstchová z Centra sociálních služeb v Děčíně pak v profesi pracuje 32 let. Oceněný Zdeněk Šolc z Centra sociálních služeb se o klienty stará 14 let.   

Všichni ocenění se shodují na tom, že je potřeba klienty respektovat a vždy uznávat jejich důstojnost, umět jim naslouchat, být důvěryhodný, vlídný a trpělivý. Podle nich by mělo plynout víc peněz do dotací pro poskytovatele i do příspěvků na péči pro potřebné. Zmínili se o tom, že by se zvednout měl i jejich plat. 

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

V sociálních službách pracuje přes 40 tisíc lidí. Šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková ovšem upozorňuje, že mnozí z těch, co se o nemohoucí a potřebné starají, vydělávají jen kolem 10 tisíc korun čistého měsíčně. Odbory proto žádají, aby se i v sociálních službách odměňovalo podle lepších zdravotnických tabulek a aby se platy k tomu zvedly ještě o pět procent. Chtějí také, aby se zvýšily i dotace. Celkem tak usilují o 8,9 miliardy místo 6,1 miliardy, s čímž počítá návrh rozpočtu na příští rok. Žitníková o tom jednala s premiérem, zabývat by se tím měl i ministr práce.

  Pečovatelka či Pečovatel roku 2011:

  • Marta Bubeníková, Charita Uničov 
  • Milena Hrubešová, Pečovatelská služba Praha 6
  • Jaroslava Klímová, Charitní pečovatelská služba Zábřeh
  • Aloisie Krišková, Domov pokojného stáří Libošovice
  • Jana Mráčková, sociální služby pro seniory Olomouc
  • Jiřina Mrkvičková, Diakonie ČCE, Domov na zámku Myslibořice
  • Jana Navrátilová, G-centrum Tábor
  • Helena Porstschová, Centrum sociálních služeb Děčín
  • Zdeněk Šolc, Centrum sociálních služeb Uničov
  • Květa Tlustá, Domov pokojného stáří Diakonie ČCE Krabčice