Exspolečník Bessera byl dvakrát soudně stíhán

Praha - Podnikatel Pavel Hrách, s nímž měl ministr kultury Jiří Besser (TOP 09-STAN) firmu Comoros Group v USA s milionovou investicí do bytu na Floridě, byl odsouzen nejen za uplácení ve státní správě. Už v roce 2008, rok před nákupem bytu v USA, soud Hrácha pravomocně potrestal za to, že okradl firmu, pro kterou dříve pracoval, uvedl dnes server Aktuálně.cz. Samotný delikt se podle něj stal v roce 2003. Představitelé TOP 09 sice považují Besserovo zamlčení za problematické, o ministrově osudu však budou jednat až po jeho návratu z Říma. Podle informací některých médií šéf kultury ve své funkci pravděpodobně skončí.

Server Aktuálně.cz již v pátek napsal, že Besserův společník ve firmě Comoros Group Hrách byl před měsícem odsouzen za korupci. Hrách uplácel manažerku České konsolidační agentury Radku Kafkovou a pražský městský soud mu za to uložil podmíněný trest. Besser svou účast ve společnosti vlastnící nemovitost na Floridě neuvedl v majetkovém přiznání. „Byl odsouzen k peněžitému trestu ve výměře 100 tisíc korun,“ řekla webu mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková.

Besser obvinění z korupce odmítá

Ministr kultury v pondělí uvedl, že se účastí ve firmě spoluvlastněné odsouzeným podnikatelem nedopustil korupčního chování. Pokud někdo předloží důkazy, je ochoten odstoupit po předložení zákona o vyrovnání s církvemi.

Za to, že se k vlastnictví nepřihlásil v majetkovém přiznání, je připraven nést důsledky. Řekl také, že ze společnosti Comoros Group v minulých dnech vystoupil. Informací o Besserově spolupráci s kontroverzním podnikatelem se už zabývá také vedení strany. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09-STAN Petra Gazdíka jde o závažný problém. „My jsme se nikdy netajili tím, že ministr vlády si nemůže dovolit být spojován s osobami souzenými za uplácení úředníků či za jiné přestupky, i kdyby to byli jeho celoživotní přátelé. V tom prostě my politici nemáme stejná práva jako ostatní lidé,“ uvedl pro ČT Gazdík.

Petr Gazdík:

„Součástí politické kultury je nepáchat nějaké sarajevské či v našem případě římské atentáty. Já nebudu pana ministra vyzývat k odstoupení přes média. Mohu slíbit to, že hned, jak se pan ministr vrátí, tak se s ním neprodleně sejdu.“

Kvůli jiné souvislosti dnes ministra kultury vyzval k demisi místopředseda VV Tomáš Jarolím. Vadí mu odvolání ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opěly. Besser  mu 11. listopadu předal výpověď s tím, že ministerstvo nalezlo závažné nedostatky v dokumentaci archivu. Se žádostí o Besserovo odvolání se Jarolím obrátil přímo na premiéra Petra Nečase

V odsouzení Hrácha figurovala konsolidační agentura

Kvůli prvnímu trestu za okradení firmy podle Aktuálně.cz letos v listopadu odvolací soud přitvrdil Hráchovi rozsudek za úplatky při obchodování s pohledávkami ze státní konsolidační agentury. Podle serveru pátrání po Hráchově podnikatelské minulosti ukazuje, že „mohl mít v době nákupu inkriminovaného bytu na Floridě k dispozici peníze získané za korupční manipulace s pohledávkami“.

Aktuálně.cz se zeptalo soudce z Hráchova korupčního případu, zda odsouzený může disponovat penězi získanými právě díky úplatkům. „Naprosto nelze vyloučit, že Ing. Hrách svou 'provizi' za podíl za působení do nitra České konsodlidační agentury získal a podržel si ji. Naopak je to docela pravděpodobné,“ tlumočila podle webu odpověď mluvčí soudu Martina Lhotáková.

Rozhovor s Petrem Gazdíkem (zdroj: ČT24)