Sníh je tady, na horách napadne až půl metru

Praha - Až do pátku bude na většině republiky ve vyšších polohách sněžit, na horách napadne i půl metru bílé pokrývky. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který zároveň varoval přes silným větrem a sněhovými jazyky. Lidé by proto měli auta na cesty do hor vybavit zimními pneumatikami a sněhovými řetězy a také omezit horské túry.

První větší sněžení letošní zimy přijde ve středu, vyjma Prahy a středních Čech, Vysočiny a jihu Moravy zasáhne celou republiku. „Do pátečního rána napadne na horách v polohách nad 800 metrů na Šumavě, v Krušných horách, Jizerských horách, Krkonoších, Orlických horách a v Jeseníkách od 20 do 50 centimetrů nového sněhu,“ uvedl ČHMÚ. Výstraha platí od dnešního poledne do pátku šesté hodiny ranní. 

Předvánoční počasí doprovodí kromě sněhu i silný vítr. Kromě Zlínského kraje bude foukat na celém území ČR. „Zejména ve středu večer, v noci na čtvrtek a ve čtvrtek dopoledne bude dosahovat silný vítr osmi až 12 metrů za sekundu (28 až 43 kilometrů za hodinu), nárazy i v nižších polohách kolem 75 kilometrů za hodinu, na horách kolem 110 kilometrů za hodinu,“ upozornili meteorologové.

Kvůli vichru se budou tvořit v polohách nad 600 metrů nad mořem sněhové jazyky a na horách i závěje. Pro ty platí varování od zítřejšího poledne do do pátku osmé hodiny večerní. Výstraha platí pro Čechy, Vysočinu, Moravskoslezský a Olomoucký kraj. V noci na středu a ve středu dopoledne se bude ojediněle tvořit také ledovka nebo náledí.