Obvinění v kauze Tatra - úplatek chtěl zřejmě Barták

Ostrava - V souvislosti s armádní zakázkou na nákup nákladních automobilů značky Tatra padlo před časem obvinění z pokusu o podvod a přijímání úplatků. Podle neoficiálních informací je stíhán bývalý ministr obrany Martin Barták a majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž. Oba obvinění po zástupcích automobilky údajně požadovali pět milionů amerických dolarů, v přepočtu nyní kolem 94 milionů.

Detektivové protikorupční policie dvojici podezřelých obvinili 30. listopadu. Teprve dnes ale zveřejnilo krajské zastupitelství podrobnosti k obvinění. Totožnost stíhaných uvést nechce. „Totožnost obviněných, ani přes spekulace zveřejněné v různých sdělovacích prostředcích, státní zastupitelství nemůže potvrdit,“ uvedla šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová.

Stíhání jedné osoby bylo podle ní zahájeno pro pokus o podvod. „Existuje podezření, že tato osoba požadovala po vedoucím pracovníkovi obchodní společnosti Tatra pět milionů dolarů, případně jinou částku, pod nepravdivou záminkou, že využije svůj vliv a za uvedené peníze zajistí odstranění obchodních potíží v souvislosti se zakázkou na dodávku aut pro Armádu České republiky,“ uvedla.

Obvinění v korupční kauze Tatra
Zdroj: ČT24

Jeden z obviněných mohl zakázku ovlivnit

Druhá osoba podle ní byla obviněna z přijímání úplatku. Policie i státní zástupce se domnívají, že i tento obviněný využil svého postavení a také se snažil ovlivnit průběh nákupu nákladních vozů. I on prý požadoval za vyřešení určitých komplikací po významném představiteli Tatry úplatek v hodnotě pěti milionů dolarů.

Oba obvinění podle vyšetřování požadovali úplatek a slibovali zařízení určitých věcí. „Jeden ale zakázku ovlivnit nedokázal a takzvaně se chlubil cizím peřím. Proto byl obviněn z podvodu ve stadiu pokusu,“ řekla Andělová. Ve druhém případě byl muž schopen zakázku ze své pozice ovlivnit, a proto je stíhán i z přijímání úplatků.