Soud zbavil Trpáka obžaloby kvůli smrti novorozeněte

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes definitivně zprostil obžaloby senátora a lékaře Pavla Trpáka (ČSSD), který jako lékař údajně nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu. Novorozenec na následky nedostatečného zásobení kyslíkem během porodu později zemřel. Trpák vinu opakovaně odmítal. Navíc také žalobce připustil, že ani dnešní soudní líčení neprokázalo přímou vinu Trpáka za smrt plodu.

Zproštění obžaloby dnes u hradeckého soudu požadoval kromě právního zástupce Trpáka Michala Pacovského i státní zástupce Milan Vacek. „Změna názoru státního zastupitelství vychází z výsledků dnešního dokazování. Znalci upravili své závěry v tom smyslu, že i kdyby obžalovaný použil metody, jejichž nepoužití mu vytýkali, ani tak by to zřejmě nevedlo k záchraně plodu,“ řekl Vacek. Podle něj nebyla prokázána příčinná souvislost mezi jednáním obžalovaného a smrtelným následkem u novorozence.

Soud dnes dopoledne znovu vyslechl trojici znalců, ti upozornili na chyby ve zdravotní dokumentaci a také skutečnost, že lékaři nedostatečně sledovali srdeční odezvy plodu. Shodli se na tom, že porod koncem pánevním je poměrně rizikovým. Před soudem vypovídal také Trpák, který nedostatečný monitoring zdůvodnil tím, že rodička byla velmi neklidná a kontinuální záznam špatně snášela. „Mnohokrát jsem o tom přemýšlel, ale zpětně nevím co udělat jinak,“ řekl Trpák.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Trpák dostal třikrát podmínku

Okresní soud v Trutnově Trpáka letos v září potrestal potřetí podmínkou, když mu uložil trest vězení na šest měsíců s podmínečným odkladem na jeden rok. Trpák se však proti verdiktu odvolal a případ znovu řešil hradecký soud.

Předseda senátu hradeckého soudu Jan Šulec potvrdil, že Trpák porušil svou povinnost tím, že neprováděl dostatečný monitoring plodu. Soud mu také vytkl nedobře vedenou dokumentaci. „Není prokázáno, že by nesplněním těchto povinnosti došlo k příčinnému vztahu se způsobeným následkem, kterým byl porod těžce postiženého dítěte, které později zemřelo,“ řekl však Šulec. 

Senátorem za trutnovský volební obvod se Trpák stal na podzim 2008, kdy ve druhém kole porazil trutnovského starostu Ivana Adamce (ODS). Trpák, který je členem ČSSD od roku 1995, působí také v trutnovském zastupitelstvu. Senát ho kvůli vyšetřování zbavil imunity v lednu 2009 na základě jeho vlastní žádosti.