Jednání o volbě prezidenta se znovu odsouvá

Praha – Sněmovna dnes přerušila jednání o zavedení přímé volby prezidenta, vrátí se k ní až v pátek. S pozměňovacími návrhy k předloze přišla pouze ČSSD, zástupci parlamentních stran o nich budou ještě jednat. Neshody trvají ve způsobu jmenování členů bankovní rady České národní banky. Projednávání ústavní novely přerušili poslanci před ukončením druhého čtení na žádost ODS.

Druhé čtení předlohy má pokračovat v pátek ráno. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury bude možné dál předkládat nebo upřesnit pozměňovací návrhy. Závěrečné schvalování ústavní předlohy by se mělo uskutečnit ve sněmovně příští týden ve středu. Do té doby bude další schůzka koalice s opozicí. „Ještě se mezi druhým a třetím čtením sejdeme,“ podotkl šéf poslanců VV Vít Bárta.

Sociální demokraté podali tři pozměňovací návrhy. Tykají se omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nutný by byl podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce chce ČSSD omezit prezidentovu imunitu, což by se ale nevztahovalo na nynějšího prezidenta Václava Klause.

V případě jmenování členů bankovní rady navrhla ČSSD dvě možnosti. Podle první z nich by byl nutný souhlas Senátu, podle druhé podpis premiéra. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je přesvědčen o tom, že změna by nenarušila a nezpochybnila nezávislost centrální banky.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) podotkl, že návrhy ČSSD s přímou volbou hlavy státu nesouvisejí. Zda projdou, nebo ne, bude záviset hlavně na politickém kompromisu. Pospíšil zdůraznil, že už vládní návrh přímé volby je kompromisem, který vzešel z jednání koalice a opozice.

„Jsme schopni a ochotni podpořit všechny tři podmínky,“ uvedl Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové). Je ale podle něho nutné najít kompromis s dalšími stranami a ČSSD by měla zvážit, zda bude trvat na všech. V konečnou shodu nad návrhem věří také vicepremiérka Karolína Peake (VV).