Dolary přicházejí z Kremlu – Medvěděv přiletěl do Prahy

Praha – Na pražském ruzyňském letišti krátce před půl osmou přistál ruský vládní speciál s prezidentem Ruské federace Dmitrijem Medvěděvem. Hlavním cílem Medvěděvovy návštěvy jsou obchodní vztahy s Českou republikou, předpokládá se uzavření kontraktů za miliony dolarů. Pozornost ruského prezidenta se ale zejména soustředí na zakázku o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, o níž usiluje i rusko-české konsorcium Atomstrojexport.

Medvěděv v Praze nepobude ani čtyřiadvacet hodin, odletět by měl zítra v 17.40 po jednání s prezidentem Václavem Klausem a premiérem Nečasem. S Václavem Klausem se ale setkal již dnes večer, ten spolu s chotí uvítal Medvěděva a první dámu Ruska Světlanu Medvěděvovou v areálu Strahovského kláštera.

Za Strahovský klášter ruské hosty vítal opat Michael Josef Pojezdný. Klášter pro Medvěděva a jeho manželku připravil prohlídku se zaměřením na historické tisky, které mají spojitost s Ruskem. Klausovi svým ruským protějškům představili unikátní klášterní knihovnu a nabídli jim vyhlídku na historické centrum Prahy.

Ruský prezident byl podle lidí z kláštera nadšen. „Říkal, že knihovna i klášter jsou úžasné a unikátní. Byl unesen,“ prohlásil ředitel knihovny Evermod Gejza Šidlovský. Do debaty s hosty se podle něj zapojoval i Klaus, který byl v klášterní knihovně několikrát.

Oba páry následně čekala společná večeře, za posledních sto let se přitom nestalo, aby hlava státu přijela na uvítací večeři do Strahovského kláštera, a nikoli na Pražský hrad. Podával se hovězí vývar, pražská šunka, pečená kachna s knedlíky a zelím a moravské víno. Večeřelo se asi dvě a půl hodiny, poté ruský pár ze Strahova odjel. Noc stráví v hotelu Four Seasons, kde Medvěděv nocoval i při poslední návštěvě Prahy.

  • Medvěděvovi a Václav Klaus ve Strahovském klášteře autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3098/309789.jpg
  • Dmitrij Medvěděv a Václav Klaus ve Strahovském klášteře autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3098/309788.jpg
  • Kolona Světlany Medvěděvové zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3098/309714.jpg
  • Světlana Medvěděvová zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3097/309680.jpg
  • Limuzína Dmitrije Medvěděva zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3098/309771.jpg
  • Dmitrij a Světlana Medvěděvovi zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3097/309688.jpg
  • Dmitrij Medvěděv zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3098/309724.jpg

Temelín, neřečené téma číslo jedna

Hlavní program je připraven až na zítřek, největší pozornost se upírá na budoucnost Temelína a Medvěděvovu předpokládanou přímluvu ve prospěch konsorcia Atomstrojexport. To usiluje o zisk zakázky v hodnotě 20 až 35 milionů v konkurenci americké společnosti Westinghouse a francouzské Arevy.

Ruský list Kommersant tak dnešní návštěvu uvedl titulkem Dmitrij Medvěděv se staví do fronty na elektrárnu. O dostavbě Temelína totiž s českou stranou jednal i americký prezident Barack Obama, který měl při Nečasově listopadové návštěvě Washingtonu lobbovat ve prospěch americké společnosti Westinghouse. Ten nakonec uzavřel dohodu o spolupráci s firmou Vítkovice, čímž podle Kommersantu ztratilo Rusko hlavní trumf své přihlášky – „účast českých firem na dostavbě Temelínu“. Konsorcium Atomstrojexport tvoří dále firmy Gidropress a Škoda JS.

Hrad zítra čeká podpis smluv za miliony

K naplnění hlavního smyslu návštěvy dojde až zítra; stejně jako v případě poslední státnické návštěvy Vladimira Putina v roce 2006 (přehled schůzek viz níže) budou i tentokrát hlavním tématem česko-ruské obchodní vztahy. Jak uvedl prezident Václav Klaus, k podpisu je připraveno jedenáct smluv. Česku by měla definitivně připadnout stavba železnice na Sibiři nebo servis ruských vojenských vrtulníků. „Ta perspektiva je ohromná, byla by škoda, abychom nevyužili příležitosti, které tam jsou,“ okomentoval chystané kontrakty český velvyslanec v Moskvě Petr Kolář.

Podle ruských médií je však souhlas Kremlu s tím, aby Letecké opravny Malešice směly opravovat vrtulníky ruské výroby využívané třetími státy, jen ústupek, kterým si chce Moskva naklonit Prahu kvůli Temelínu. Kreml totiž podle analytiků znepokojují ty české hlasy, které v souvislosti s ruským zájmem o práci na Temelínu hovoří také o ruské postimperiální politice, která se snaží rozšiřovat sféry vlivu nikoli vojenskou, ale hospodářskou nadvládou.

Podle informací deníku E15 by se měl zítra také sloučit ruský výrobce jaderného paliva Tvel s českou společností Alta a vytvořit tak novou firmu Alvel. Ta bude poskytovat služby spojené s dodávkami ruských palivových článků na evropský trh – jedná se o přepravu, skladování, servis i jejich kontrolu. Tvel ve fúzi s českou Altou spatřuje možnost, jak snáze proniknout na trh EU.

Ruský prezident jezdí v „hrochovi“

Medvěděvovi se po Praze pohybují ve speciálně upravené limuzíně Mercedes Pullman se silným policejním doprovodem. Na prezidentovu bezpečnost dohlíží i policejní vrtulník. Auto ruského prezidenta má přezdívku hroch a je vybaveno nejmodernějšími technologiemi. Zvláštní vybavení má i letecký prezidentský speciál, který kromě nadstandardního komfortu nabízí i komunikační středisko pro hlavu ruského státu. S Medvěděvem do Prahy přicestoval více než stočlenný doprovod. Kromě lidí z jeho úřadu je mezi nimi i početná skupina novinářů.

Medvěděv do Česka přijíždí v době, kdy v ruských městech pokračují protesty opozice, která pokládá ruské parlamentní volby z minulé neděle za nečestné a zfalšované. Vládní strana Jednotné Rusko premiéra Vladimíra Putina a prezidenta Medvěděva získala ve volbách necelou polovinu hlasů, výrazně ale ztratila oproti dosavadní více než dvoutřetinové většině.

20 let od rozpadu Sovětského svazu přineslo tři ruské návštěvy

Návštěvu prezidenta Ruské federace zažívá Česko teprve počtvrté. Poprvé k ní došlo v srpnu 1993, kdy přijel do Prahy nové česko-ruské vztahy navázat Boris Jelcin, který se tehdy také omluvil za srpnovou invazi z roku 1968. Označil ji za agresi a útok na svrchovaný stát.

Vladimír Putin, pravděpodobný nástupce Dmitrije Medvěděva, Prahu jako prezident RF navštívil v březnu 2006. S Českou republikou tehdy Rusko uzavřelo obchodní smlouvy za dvě miliardy dolarů. Došlo i k druhé omluvě za sovětskou okupaci, ruskou odpovědnost ovšem Putin označil pouze za morální.

Dmitrij Medvěděv byl poprvé v Praze loni v dubnu, když česká metropole hostila rusko-americkou schůzku, na níž nejvyšší představitel východní velmoci podepsal s americkým prezidentem Barackem Obamou smlouvu o jaderném odzbrojení. Nyní přijíždí Medvěděv podruhé.

Přehled návštěv sovětských a ruských státníků (zdroj: ČT24)