Vláda přidala na platy učitelů - zrušila jim ale věkový automat

Praha – Vláda večer odsouhlasila čtyři miliardy, které půjdou od ledna na platy učitelů. Pedagogům by se tak měla zvýšit mzda o 500 až 1500 korun měsíčně. Ministři ale zároveň zrušili automatické odměňování učitelů podle věku, nově by o platech měli rozhodovat ředitelé. Právě kvůli věkovému automatu dnes na zhruba 1600 škol proběhla stávka. Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) zdůraznil, že u všech ostatních skupin zaměstnanců ve státním sektoru už byl věkový automat zrušen.

Od ledna už nebude o zařazení učitele do příslušné platové tabulky rozhodovat praxe, ale ředitel školy. Předseda školských odborů František Dobšík už dříve upozornil na to, že ředitel by mohl od ledna učitelům s mnohaletou praxí teoreticky snížit plat na nástupních dvacet tisíc korun, někteří by tak prý mohli přijít třeba o 4500 korun. 

„Vláda nepřekvapila,“ komentoval schválení nařízení Dobšík. Uvedl také, že budou nyní pečlivě sledovat kroky ministra školství a odměňování ve školách. Pokud by na začátku roku docházelo k nějakým excesům, tedy kdyby ředitelé starším kantorům platy snižovali, zvážily by prý odbory „větší akce“.   

Návrh nařízení obsahuje kromě úpravy odměňování učitelů i další změny. Týkají se například posudkových lékařů zaměstnaných u České správy sociálního zabezpečení. Podle ministerstva práce a sociálních věcí je jich totiž málo, jejich odměňování by se mělo postavit naroveň těch lékařů, kteří pracují ve zdravotnických zařízeních ústavní péče či v záchranné službě.

Posudkoví lékaři jsou většinou zařazeni ve 13. a 14. platové třídě. Pokud má takový lékař například 12 let praxe, zvýší se mu na základě návrhu tarifní plat z 23 690 korun na 31 020 korun. Nařízení má ovšem zrušit také zvláštní příplatek, který jim přísluší za zvýšenou zátěž při výkonu práce vyžadující individuální přístup k jednotlivým případům. Vypadávají z něj také ustanovení týkající se smluvního platu. Ty jsou součástí nedávno přijaté novely zákoníku práce.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda dnes měla také jednat o rozpočtovém určení daní, tento bod ale přerušila do 15. ledna. Kolem rozdělení peněz mezi velká města a menší obce panují v koalici spory, hlavně mezi ODS a TOP 09. Politici TOP 09 viní občanské demokraty, že prosazují stranické zájmy ve čtyřech velkých městech, za něž lobbují i někteří vlivní podnikatelé. ODS pak chování TOP 09 a STAN označuje za „jánošíkovské“.

Vydáno pod