Rampulovu týmu hrozí kvůli kauze MUS trestní stíhání

Praha - Bývalému vedení Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze hrozí kvůli kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) vedle kárných postihů také trestní stíhání. Úředníci se mohli dopustit trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Za ten hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti.

Vyplynulo to z kontroly zaměřené na spolupráci VSZ se švýcarskými vyšetřovateli v době, kdy úřad vedl nedávno odvolaný Vlastimil Rampula. Výsledky auditu se nyní zabývá vedení české justice, závěry kontroly dostane i ministerstvo spravedlnosti.

Švýcarsko začalo privatizaci MUS vyšetřovat v červnu 2005 kvůli podezření, že z firmy byly přes její vedení nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Švýcarsko kvůli tomu zablokovalo v přepočtu přes 12 miliard korun. Švýcaři se Česka v minulosti dotázali, zda se chce k trestnímu řízení připojit jako poškozená strana. České úřady žádosti o připojení ke švýcarskému soudu ignorovaly téměř rok.

Z auditu, jenž krátce po svém nástupu v listopadu nařídil vrchní pražský žalobce Stanislav Mečl, podle serveru vyplynulo, že úředníci VSZ v odpovědích švýcarské prokuratuře přímo zpochybňovali vyčíslenou škodu, kterou mělo Česko utrpět při privatizaci MUS. Podle švýcarské obžaloby má jít o 3,4 miliardy korun. Zároveň Švýcary údajně neupozornili, že se kvůli případné škodě musí obrátit na ministerstvo financí, ačkoliv k takovému závěru dospěli už loni.

Rampulův tým měl podle současného vedení VSZ spolupráci se Švýcary navíc nepřiměřeně protahovat. Podle auditu trvalo až dva měsíce, než VSZ předalo žádost o právní pomoc policii.

Vlastimil Rampula
Zdroj: ČT24

Závěry kontroly dostane na stůl i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Pan ministr se závěry vnitřního dohledu začne zabývat koncem tohoto týdne,“ řekla jeho mluvčí Tereza Palečková.

Mečl už dříve pro média uvedl, že k průtahům v komunikaci se Švýcary docházelo i kvůli laxnosti VSZ. V souvislosti s kauzou sesadil Ladislava Letka a Marcelu Kratochvílovou z vedení odboru závažné hospodářské kriminality VSZ.

Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin. Rampula v listopadu řekl Mladé frontě Dnes, že nakupování akcií MUS jejími manažery za její peníze nebylo trestné.

Vydáno pod