Ministr Besser ve vládě skončil

Praha – Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) se rozhodl skončit své vládní angažmá. Besser odeslal rezignační dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS), ten jej převzal. Premiér pak s odstupujícím ministrem telefonicky hovořil a poděkoval mu za spolupráci. Nečas se ještě chce s Besserem osobně sejít, aby vyslechl jeho pohled na kauzu kolem bytu na Floridě. Podle mluvčího Jana Osúcha to ale na faktu demise už nic nezmění. Ve funkci končí Besser podle vlastního vyjádření především proto, že necítí podporu svých stranických kolegů a nedostal prostor se před nimi obhájit. Zároveň odstupující ministr uvedl, že svou kauzou nechce zatěžovat vládní kabinet. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě. V majetkovém přiznání to neuvedl.

Vzhledem k tomu, že necítí podporu svých stranických kolegů a nedostal prostor se před nimi obhájit, dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu České republiky, uvedl mluvčí v tiskové zprávě. O nástupci Jiřího Bessera by měl v pondělí rozhodnout celostátní výbor Starostů a nezávislých (STAN).

Premiér uvedl na tiskové konferenci, že takové řešení očekával. Současně ale ocenil Besserův přínos při řešení církevních restitucí i další práci na ministerstvu a za jeho působení v ministerském křesle mu veřejně poděkoval. „Otázka narovnání vztahu mezi státem a církvemi je průlomová záležitost, která se v této zemi nevyřešila více než dvacet let a pan ministr tu za dobu svého působení skutečně odvedl velký kus práce,“ uvedl Nečas. Dodal, že vzhledem k návštěvě ruského prezidenta a odletu do Bruselu předá Besserovu demisi prezidentovi Václavu Klausovi až příští týden. Nečas očekává, že mu po neděli TOP 09 a STAN dodají jméno nástupce.

Možní adepti na křeslo ministra kultury
Zdroj: ČT24

Besser v pondělí řekl, že je připraven odejít, pokud mu bude prokázáno korupční jednání. Chtěl však předtím předložit kabinetu připravený zákon o církevních restitucích. Koaliční politici mu ale dali najevo, že jim jeho kauza vadí. Jeho posledním krokem tak dnes byla návštěva Pražského hradu, kde se spolu s dalšími státníky setkal a poobědval s ruským prezidentem a podepsal i smlouvu o kulturní spolupráci.

Poslanec TOP 09 a STAN Stanislav Polčák: „Je to výsledek politické odpovědnosti, která není vždycky bohužel úplně spravedlivá, ale reaguje na objektivní fakta, na která nedokázal pan ministr rychle a adekvátně reagovat.“

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík: „Velmi ocěňuji krok pana ministra, zachoval se jako chlap… Je to příspěvek ke zlepšení politické kultury v Česku… Byť jsme zažili řadu mnohem horších kauz a ministr se korupce nedopustil, politik se s odsouzenými stýkat nesmí.“

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:„Myslím si, že ministr Besser patří k těm ministrům Nečasovy vlády, po kterých po ročním působení v jejich resortech vlastně nic pozitivního nezůstalo…“

Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je Besserovo rozhodnutí krokem, kterého je třeba si vážit. „Jen zdůrazňuji, že pan ministr se nedopustil žádné korupce ani ničeho nečestného. Byl příliš neopatrný v tom, komu věří jako svému příteli,“ poznamenal. Kalousek připustil, že o Besserově nástupci se jedná v kuloárech. „Ale žádné oficiální nominační jednání neproběhlo. My zcela respektujeme nominační právo STAN,“ uvedl. Dodal, že „konečnou personální pravomoc“ má při nominacích do vlády ministr zahraničí, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle neoficiálních informací má Bessera nahradit poslankyně TOP 09 Alena Hanáková. Podle médií jsou na seznamu kandidátů také například náměstek ministra Radek Zdráhal nebo jeho žena, muzikantka Zuzana Lapčíková.

Umělci: Nástupcem Bessera by měl být Ivo Mathé

Skupina umělců, intelektuálů a kulturních manažerů chce podle serveru Lidovky.cz, aby se Besserovým nástupcem stal rektor AMU a bývalý ředitel ČT Ivo Mathé. Podporuje ho mimo jiné výtvarník David Černý, dokumentaristka Helena Třeštíková, ekonom Tomáš Sedláček či nakladatel Viktor Stoilov. Podle Schwarzenberga by byl Mathé vhodným kandidátem, ale rozhodující slovo bude mít koaliční partner TOP 09 Starostové a nezávislí.

Na Besserovu kauzu upozornil minulý čtvrtek internetový deník Insider. Ministr poté své angažmá ve firmě a podpisy pod smlouvami k jejímu bytu na Floridě vysvětloval tak, že chtěl pomoci příteli, podnikateli Pavlu Hráchovi. Ten byl již dříve odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře. „Pokud budou i ostatní členy vlády stíhat podobné skandály, je možné, že to ženy brzy vezmou celé do ruky,“ dodala vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Vydáno pod