Klaus s Medvěděvem: Smlouvy za miliardy, Temelín a dluhová krize

Praha - Zástupci Ruska a Česka podepsali na Pražském hradě za účasti prezidentů Dmitrije Medvěděva a Václava Klause řadu bilaterálních smluv. Během návštěvy rovněž české a ruské firmy uzavřely kontrakty v hodnotě 54 miliard korun. Je mezi nimi například smlouva o výstavbě železnice na Urale či smlouva společnosti Alvel na dodávky jaderného paliva. Oba státníci jednali i o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Podle českého prezidenta musí být výběr dodavatelské firmy transparentní. Rusové podle něj nabízejí nejvyšší podíl českých subdodavatelů. Klaus na společné tiskové konferenci také řekl, že se obě země již osvobodily od nelehké zátěže minulosti a připomněl i kulturní aspekt Medvěděvovy návštěvy - ruská hlava státu zde zahájila výstavu pokladů Kremlu. Medvěděv se sešel i s premiérem Petrem Nečasem. Krátce před šestou odletěla hlava ruského státu zpět do Moskvy.

„Z této návštěvy máme radost a jsme si velmi jisti, že bude znamenat výrazný signál o zájmu obou našich zemí na velmi intenzivní a široké kontakty,“ prohlásil v úvodu tiskové konference Klaus. Podle něj se Česko a Rusko osvobodily od nelehké zátěže minulosti. Ruský politik uvedl, že si přeje intenzivnější ekonomické kontakty s ČR, které se zaměří nejen na oblast energetiky a strojírenství. Napomoci by tomu podle Medvěděva měly i dnešní podpisy série mezistátních a obchodních smluv.

„Roste vzájemná obchodní výměna,“ připomněl Medvěděv. Dodal, že je v zájmu Moskvy, aby se netýkala jen dvou či tří položek, ale byla více a více diverzifikovaná. „Energetika ano, ale ne jenom energetika. Dodávky strojů ano, ale nejen dodávky strojů,“ uvedl. Klaus, který podotkl, že má z dnešní Medvěděvovy návštěvy radost, připomněl, že s ruským hostem se nevidí poprvé. „Myslím, že jsme již kontakt a základní porozumění mezi sebou našli,“ poznamenal. Nyní se prý pokusili přispět k co nejintenzivnějším vzájemným vztahům. Český prezident připomněl, že v ČR je nyní více než sto ruských investorů a mnoho českých firem působí v Ruské federaci. 

Klaus také ubezpečil Medvěděva, že dodavatel dostavby jaderné elektrárny Temelín bude vybrán transparentně. Rusové zatím podle něj nabízejí nejvyšší podíl českých subdodavatelů. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi, vedle Rusů se soutěže účastní také Američané a Francouzi.

Pracovní témata se probírala i při slavnostním obědě

Během slavnostního oběda české a ruské delegace se politici opět věnovali pracovním tématům. Prezident Klaus zopakoval, že česká strana v soutěži na dostavbu elektrárny Temelín zajistí všem uchazečům rovné podmínky. Poznamenal také, že kontrakty, které byly dnes uzavřeny, jsou nejlepším receptem na ekonomické problémy v Evropě.

Ruský prezident před jídlem ocenil Prahu jako jedno z nejkrásnějších měst světa a připomněl, že se do ní rád vrací. Naposledy zde byl loni v dubnu, kdy s americkým prezidentem Barackem Obamou podepsal odzbrojovací smlouvu. Medvěděv se zmínil také o blízkosti české a ruské kultury i o společném boji proti fašismu.

Na obědě se podávala kulajda s hříbky, kančí ragú s karlovarským knedlíkem a na závěr čokoládová pěna s ovocem. Kromě ruských hostů si pochutnávali například český premiér Petr Nečas, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, šéf Senátu Milan Štěch i další politici, včetně ministra kultury Jiřího Bessera, který dnes oznámil, že ve vládě končí. Pozvání přijal i arcibiskup Dominik Duka, představitelé pravoslavné církve v ČR a například také někdejší český premiér Miloš Zeman. 

Slavnostní oběd na počest ruského prezidenta
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Medvěděv připustil nedostatky u parlamentních voleb

Medvěděv také připustil, že ruské parlamentní volby mohly provázet nedostatky. Dohady o možné neregulérnosti hlasování ale musí prošetřit příslušné úřady, uvedl na dotaz novinářů. Otázky ohledně výsledků voleb a jejich možné neregulérnosti mají podle Medvěděva právo na existenci. K porušení volebního zákona podle něj zřejmě opravdu došlo, protože Rusko nemá „ideální volební mašinérii“. Konkrétní případy však musejí vyhodnotit odborníci, ne jednotliví občané. U příležitosti Medvěděvovy návštěvy se také u Pražského hradu sešlo asi dvacet aktivistů, kteří chtěli připomenout zavražděné ruské novináře nebo právníky. Na panelech v podobě lidských postav poukázali například na osud novinářky Anny Politkovské. Výstavu nazvali Umlčené hlasy.

Umlčené hlasy
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Medvěděv rovněž řekl, že ho znepokojují problémy eurozóny. Ovšem dluhovou krizi eura podle něj musejí evropské země vyřešit samy a nelze ji vyřešit jen pomocí darů z různých zdrojů. Klaus vyzval k transformaci evropského politického a sociálního systému.

Medvěděv dorazil na Pražský hrad krátce po desáté, kde ho český prezident přivítal s vojenskými poctami. Oba státníci si na I. nádvoří Pražského hradu vyslechli národní hymny a absolvovali slavnostní ceremoniál s vojenskými poctami. Medvěděv vojáky pozdravil česky. Poté následovalo soukromé setkání prezidentských párů v Habsburském salonku. 

Zatímco Klaus a Medvěděv se věnovali státnickým povinnostem, ruská první dáma Světlana Medvěděvová si v doprovodu Lívie Klausové prohlédla Pražský hrad. Odpoledne obě dámy navštívily Staroměstské náměstí s adventními trhy. Společně si daly kávu v jednom z hotelů, Medvěděvová také nakupovala český křišťál a sklo. 

Zástupci Česka a Ruska podepsali řadu smluv:

  • Zakázka na opravy ruských vrtulníků v Česku pro jiné státy
  • Deklarace o partnerství pro modernizaci průmyslu
  • Smlouva o sociálním zabezpečení
  • Smlouva v oblasti boje proti trestné činnosti
  • Smlouva o zpětném přebírání osob
  • Smlouva o spolupráci mezi ministerstvy kultury 2012 – 2015
  • Smlouva o spolupráci mezi Hospodářskou komorou ČR a ruskou obchodně průmyslovou komorou

Celý areál Pražského hradu byl kvůli návštěvě ruského státníka pro turisty uzavřen. Novináři a další lidé, kteří měli povolení, mířili na ceremoniál již od rána a museli procházet přísnou bezpečnostní prohlídkou. Návštěvu jednoho z nejmocnějších a nejstřeženějších politiků světa přijely sledovat desítky ruských novinářů. Na Hrad je od rána přivážely autobusy, spolu s dalšími žurnalisty pak na nádvoří Hradu čekali na vstup do přeplněného tiskového střediska.

Návštěva Medveděva dopravu v Praze výrazněji nenarušila. Dlouhodobé uzavírky na silnicích policie neplánovala, krátkodobě byl omezen provoz pouze v místech, kudy Medveděv projížděl. Dočasné zákazy zastavení budou ovšem na některých pražských ulicích platit až do dnešní půlnoci. Policisté nezaznamenali ani žádný bezpečnostní problém.

Ruský prezident dorazil do Česka už včera, noc strávil v hotelu Four Seasons na Starém Městě.