Zákon o školném má 1,5 strany, příprava stála 93 milionů

Praha – Návrh zákona o školném se po očištění od nadbytečného textu vejde na 1,5 strany, na přípravu dvou reformních zákonů mělo přitom ministerstvo rok a půl a dotaci 93 milionů korun. S kritikou dnes přišla Rada vysokých škol (RVŠ), podle níž je návrh naprosto nepřipravený a na vládu by neměl jít tento měsíc, ale nejdřív za rok. Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce předložit dva zákony – o vysokých školách a o školném. Akademici k nim mají celkem 65 připomínek.

Návrh zákona o školném má sice 52 stran, podle Marka Hodulíka z RVŠ jsou ale na více než 50 stránkách doprovodné texty a zhodnocení dopadů právní regulace. Akademici k němu přesto vznesli 33 připomínek, které mají dohromady 134 stran. Kromě naprosté nepřipravenosti mu vyčítají i to, že zde chybí návaznost na jiné zákony nebo analýza dopadů školného na studenty i státní rozpočet. „My doporučujeme vládě, aby tento věcný záměr nepřijala, aby jej vrátila ministru školství k přepracování,“ uvedl Hodulík s tím, že v nejméně čtyřech bodech je návrh v rozporu s programovým prohlášením vlády.

Reforma vysokých škol se připravuje už roky, školy návrhy pokaždé odmítly

Rada nesouhlasí ani s tím, že by zákon snižoval bariéry pro studium pro chudé studenty, což tvrdí ministerstvo. „Návrh nás taky překvapil z hlediska toho, že je velmi výhodný pouze pro komerční subjekty,“ řekl Hodulík. Studenti, kteří by si vzali půjčku na studium u určité banky, by při přechodu k jiné bance ztráceli státní garanci. Protože by tak pro novou banku byli rizikovější, nejspíš by jim zvýšila úrok. Návrh také říká, že půjčku by člověk splácel hned po absolvování školy, což by v praxi mohlo vypadat tak, že čerstvý absolvent bakalářského programu by musel hned začít splácet, ačkoliv by zároveň studoval v navazujícím magisterském programu.

„Ten návrh není možné zlepšit, ten návrh je možné pouze odmítnout,“ komentoval materiál předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. Školám také vadí, že ministerstvo s nimi návrh neprodiskutovávalo a ministr Josef Dobeš (VV) jej chce v nejbližších dnech či týdnech odnést k projednání vládě.

Dalších 32 připomínek vznesli akademici k návrhu zákona o vysokých školách. Na něm kritizují třeba zřízení funkčních míst profesorů a docentů. Tituly by nově neměly celostátní platnost, ale byly by vždy svázány jen s konkrétní univerzitou, která je udělila.

Vydáno pod