Dva muži získali podvodem zboží a služby za 201 milionů

České Budějovice – Jihočeští kriminalisti pracují na podvodu desetiletí. Obvinili dva jednatele jedné z největších stavebních společností v Jihočeském kraji. Oba muži ve věku 41 a 52 let, kteří žijí na Českobudějovicku, podvedli 175 firem a způsobili škody přesahující 200 milionů korun. Muži si u firem objednali zboží, za které potom nezaplatili. Jejich společnost navíc následně skončila v insolvenčním řízení, které ukázalo další, blíže nespecifikované dluhy. Jednatelům stavební společnosti nyní hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

„Oba si byli vědomi velmi špatné situace své společnosti, přesto si v období od září 2007 do srpna 2008 stále objednávali zboží a služby, za které nemohli zaplatit,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Do následného insolvenčního řízení, které proti stavební společnosti vedl českobudějovický krajský soud, se přihlásilo více než 450 věřitelů. Oba muži tím tak prý způsobili mnohem vyšší škodu než zmiňovaných 201 milionů korun. Její přesná výše se však nedá určit.

„Insolvenční řízení proběhlo formou reorganizace společnosti. V rámci ní pak musí být splněn plán dlužníka, který v plné výši uspokojí věřitele jako stát a bankovní ústavy. Ostatní věřitelé pak byli uspokojeni ve výši jen necelých 14 procent svých oprávněných požadavků,“ uvedl Matzner. Splnění reorganizačního plánu společnosti stvrdil letos v dubnu krajský soud.