V Novém Boru útočili mačetou, nyní jim hrozí i výjimečný trest

Nový Bor (Českolipsko) - Čtyři z pěti útočníků, kteří letos srpnu v Novém Boru na Českolipsku napadli mačetami hosty v baru, jsou nově stíháni za pokus o vraždu. Původně byl jejich čin posuzován jako těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Nyní hrozí obviněným mužům 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

K útoku došlo 7. srpna v novoborském baru Pivní pomoc a měl mu předcházet konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Mladíci pak údajně ženu začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host měl prý jednoho z Romů také udeřit. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli mačetou. Zranili tři lidi. Tři z pěti Romů, kteří v baru útočili, byli zadrženi krátce po činu. Dva se dosud vypátrat nepodařilo. Antonín Sinu a Jakub Žiga jsou proto stíháni jako uprchlí.

Útok je nyní posuzován jako pokus vraždy spáchaný z jiné zavrženíhodné pohnutky a u tří z obviněných také spáchaný na dvou nebo více osobách. „Znak skutkové podstaty 'z jiné zavrženíhodné pohnutky' je shledáván ve snaze o pomstu po předchozím malicherném fyzickém konfliktu v baru, nikoliv v pohnutce rasové,“ vysvětlila náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová.

Státní krajský zástupce v Liberci Radim Kadlček

„Obvinění byli upozornění na změnu právní kvalifikace, že jejich jednání bude nadále posuzováno jako zločin vraždy, ukončený ve stadiu pokusu spláchaný z jiné zavrženíhodné pohnutky. Tím pádem se mění také trestní sazba, která nyní pro pokus zločinu vraždy činí patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.“

Incident zvýšil napětí mezi většinovou společností a Romy

Novoborský incident na severu Čech zvýšil napětí mezi většinovou společností a tamními Romy. Lidé v Novém Boru na něj zareagovali poklidnou demonstrací, na níž odsoudili násilí. Do města ale přilákal i Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS), která v Novém Boru uspořádala pochod. Na bezpečnost v ulicích po útoku začali dohlížet policejní těžkooděnci.

Situace ve městě se později uklidnila, na podzim se ale v Novém Boru staly další dva útoky, při nichž byli napadeni místní mladí lidé. Jeden z útoků byl podle policie rasový a tři patnáctiletí mladíci si za něj už vyslechli obvinění.