Blátivé Vánoce se vyhnou horám, v nížinách zaprší

Praha – Milovníci zimních sportů, kteří se rozhodnou užít si Vánoce či Silvestra na horách, zřejmě nebudou litovat. Podle meteorologů by sněhová pokrývka ve vyšších polohách měla vydržet a srážky by zde měly být převážně sněhové. Naopak lidé, kteří stráví vánoční svátky v nížinách, musí počítat s deštivým počasím, které jen zřídka vystřídají smíšené přeháňky. Počasí bude na prosinec velmi teplé, přechodně mohou teploty vystoupat až na devět stupňů Celsia. Až na začátku ledna teploty klesnou a bude více sněžit i v nížinách.

Až do Vánoc meteorologové očekávají časté srážky, které ale jen v horských oblastech budou sněhové. „Vypadá to, že hory nebudou trpět nedostatkem sněhu a nížiny zase nebudou trpět sněhovými kalamitami, jako tomu bylo loni,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. 

Počasí v Česku totiž výrazně ovlivní silnější jihozápadní až západní proudění, které přinese teplý, ale velmi vlhký vzduch z Atlantiku. „Bude proto větrno a oblačnost bude většinou velká s častými srážkami, střídanými přechodným krátkodobým zlepšením počasí,“ popsal výhled na nejbližší období Dvořák.

Až v období od 1. do 10. ledna příštího roku se výrazněji ochladí. Teploty v noci budou mezi minus pěti až jedním stupněm nad nulou a při vyjasnění a na sněhové pokrývce mohou místy klesnout i na minus devět. Přes den se budou nejvyšší teploty pohybovat mezi minus dvěma až čtyřmi stupni. Má být oblačno až zataženo s občasným sněžením, ale v nižších polohách se může nadále objevovat i déšť. Dlouhodobé předpovědi teplot však mají podle Českého hydrometeorologického ústavu úspěšnost jen kolem 75 procent a předpovědi srážek zhruba 65 procent.

Meteoroložka ČT Taťána Míková k počasí o Vánocích (zdroj: ČT24)