Čeští vědci objevili zbraň proti krevničkám

Praha - Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie našli způsob, jak bojovat proti původci jednoho z nejvýznamnějších parazitárních onemocnění na světě. Kvůli takzvaným krevničkám onemocnělo hlavně v tropech a subtropech už přes 200 miliónů lidí. Objev českých vědců dokáže parazity z rodu motolic jednoduše vyhladovět.

Neškodně vyhlížející parazit jménem krevnička močová se živí lidskou krví. Jen v Africe kvůli ní, respektive kvůli onemocnění schistosomóza (též bilharzióza) zemře každoročně 200 000 lidí. „Proniká do kůže člověka, usadí se v krvi a poté dospívá v krevním řečišti kolem orgánů, jako je střevo nebo močový měchýř, tam klade vajíčka,“ popisuje předseda České parazitologické společnosti Libor Mikeš.

Pokud se třeba s močí dostanou do sladké vody, vylíhnou se larvy, které napadnou šneky. Další larvy si pak už najdou pokožku člověka, který se třeba koupe v řece. Lék existuje jediný, krevničky už ale začínají být odolné. Čeští vědci teď proti nim použili jejich vlastní enzym. „Podařilo se nám určit prostorovou strukturu tohoto enzymu, což nám umožní najít mechanismus, jak tento enzym zablokovat. To povede k vyhladovění krevničky, která nebude moct trávit krev člověka,“ vysvětlil Martin Horn z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Krevničky mohou při koupání napadnout člověka i v Česku. Jedná se ale o méně nebezpečný druh, který napadá ptáky a parazituje hlavně na kachnách. V létě tak mohou lidé hlavně v jižních Čechách po koupání dostat nepříjemnou svědivou vyrážku – to do jejich kůže právě pronikly krevničky ptačí. „Způsobují alergickou reakci, které se říká vyrážka plavců,“ dodal Mikeš.

Objev českých chemiků může přispět k vývoji nového léku, a to nejen na všechny druhy krevniček. Podobné enzymy totiž používají i další paraziti jako třeba klíšťata. A příbuzné látky se aktivně účastní i při vzniku rakovinných nádorů.