Sdružení Brontosaurus poděkovalo dalajlámovi za finanční podporu

Brno – Návštěvu tibetského duchovního vůdce v České republice vítá charitativní brněnské sdružení Brontosaurus. Přes bývalého prezidenta Václava Havla poslalo dalajlámovi děkovný dopis. Jako jediné neziskové organizaci v zemi totiž dalajláma finančně přispívá ze své nadace.

Již pátým rokem pomáhá brněnská organizace Brontosaurus se školní výukou v severoindické vesničce Mulbekh, která leží v oblasti s názvem Malý Tibet. Loni školu navštívil sám dalajláma a děti mu zazpívaly i česky. „Rok na to jsme dostali příležitost audience v sídle jeho exilové vlády a tam jsme ho informovali o stavu školy a plánech do budoucna,“ dodal Jiří Sázel, koordinátor akce Společně pro školu v Himalájích z Hnutí Brontosaurus.

Škola bude napájena ze solárních panelů

Na základě tohoto setkání se tibetský duchovní vůdce rozhodl podpořit částkou 550 tisíc korun ročně aktivity Brontosaurů. Výjimečný dar umožní především dostavbu internátu a dalších budov pro třídy, které budou nízkoenergetické a se solárními panely. Škola totiž nemá peníze na vytápění. „Z toho důvodu probíhá výuka venku a to proto, že slunce je tam tak silné, že ty žáky zahřeje aspoň tak, aby dokázali psát,“ vysvětluje Sázel.

Do Mulbecké školy chodí 150 dětí. „V této oblasti jsou zvyklí, že rodný jazyk mají jeden a výuka probíhá v angličtině,“ přiblížila situaci účastnice projektu v Mulbekhu Lucie Procházková. Až s pomocí brněnských Brontosaurů vyrostou další třídy, bude tam chodit na 400 dětí z celého údolí.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)