Brněnští skauti přivezli do Česka betlémské světlo

Brno – Do Česka dnes dorazil jeden z moderních symbolů Vánoc, tzv. betlémské světlo. Vlakem z Vídně ho přivezli brněnští skauti. Cestou museli dávat pozor, aby jim plamínek zažehnutý slavnostně v Betlémě nezhasnul – pro jistotu s sebou měli více svítilen. Právě v Betlémě se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus.

Skauti předají betlémské světlo v neděli ráno do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho při mši v katedrále svatých Petra a Pavla. „Po skončení bohoslužby si světélko v lucernách či na hořící svíci mohou malí i velcí odnést domů,“ uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.   

Do dalších míst po celém Česku se pak světlo rozjede vlakem v sobotu 17. prosince. „Další organizace šíření betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků,“ popsala Jandlová. V některých městech se plamínek betlémského světla rozsvítí také na náměstích nebo na předvánočních slavnostech.   

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Například v Brně si mohou lidé světlo vyzvednout v tzv. betlémské tramvaji, která vyjede do ulic 18. prosince. „Historický vůz z roku 1954, přezdívaný Plecháč, poveze betlémské světlo a prodejní výstavu svíček a dalších zajímavých výrobků znojemských chráněných dílen,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Brna Linda Škrancová.

Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Brněnští skauti tradici do Česka přinesli po pádu komunistického režimu, když obnovili kontakty s rakouskými kolegy.     

Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Potom se světlo šíří do celého světa. Biblické motto letošního betlémského světla zní: Lid, který chodí v temnotách, uvidí velké světlo.