Předvánoční hrady a zámky přilákaly tisíce lidí

Praha - Tisíce lidí přijely o předposledním adventním víkendu nasát vánoční atmosféru na české hrady a zámky. Kasteláni jim nabídli koncerty, netradiční kostýmované prohlídky i trhy s ukázkami klasických řemesel. Kdo nestihl přijet dnes, bude mít ještě příležitost příští sobotu a neděli.

Průvodci v historických nebo pohádkových kostýmech připravili především pro nejmladší návštěvníky zámku v Mníšku pod Brdy program s ukázkou vánočních tradic, jako je třeba házení střevícem nebo pouštění lodiček. „Tyto prohlídky jsou speciální, nevěnujeme se v nich historii zámku, ale historii Vánoc a povídáme si o tom, jakým způsobem poslední majitelé Vánoce trávili,“ popsala kastelánka Jana Digrinová.

Úspěch měly i ukázky řemesel a výroba tradičních dárků - svíček, košíků nebo vánočních ozdob. Třeba na Hamousově statku zatápějí ve staré peci a zájem o domácí chleba je obrovský. „Jsme tu poprvé, moc se nám tady líbí. Dostali jsme chlebíček a koláčky,“ pochvaluje si jedna z návštěvnic.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Na nádvořích památek nemůžou chybět ani vánoční trhy, kde si často zákazníci sami mohou výrobu tradičního zboží vyzkoušet. Na adventní jarmark na Křivoklátě vypravily České dráhy z pražského Braníka již tradiční parní Křivoklátský expres.

Nejvíc adventních akcí plánuje Národní památkový ústav (NPÚ) na víkend 17. a 18. prosince. V některých památkách ale bude otevřeno i mezi svátky. „Od 26. prosince až do 8. ledna máme otevřeno denně. Můžeme nabídnout krásně vyzdobenou hradní kapli. Kdo chce přijít na svatoštěpánskou bohoslužbu, je vítán 26. dopoledne,“ upřesnil křivoklátský kastelán Luděk Frencl.

Zájemci mají možnost v historických prostorách oslavit i příchod nového roku. Například na hradě Šternberk v Olomouckém kraji. „Šternberk nabízí přímo akci Silvestr na hradě,“ informovala mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová. Informace o otevíracích dobách i plánovaných akcích mohou lidé najít na webových stránkách Národního památkového ústavu.