V dalším klání o ministerské křeslo Hanáková a Mathé

Praha - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) má po dnešním jednání svého celostátního výboru dva kandidáty do čela ministerstva kultury. Jsou jimi poslankyně Alena Hanáková a rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé, kterého podporují někteří umělci. Definitivní slovo v personálním obsazení resortu, který uvolnil Jiří Besser (STAN), bude mít předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. S oběma nominovanými chce ještě osobně jednat. Prezident Václav Klaus přijme demisi ministra kultury Jiřího Bessera v úterý v 15:30 při setkání s premiérem Petrem Nečasem.

„Bude to ve velmi krátké době. Máme zákony, které musíme co nejrychleji projednat,“ poznamenal předseda TOP 09. Vládu čeká například projednávání zákona o církevních restitucích. Schwarzenberg pak na otázky novinářů dodal, že během několika dnů, nejpozději do konce tohoto týdne, by mělo být rozhodnuto. Předseda TOP 09 také zdůraznil, že nyní nemá favorita. „Oba beru stejně vážně. Každý má své komparativní výhody,“ zdůraznil.

Ivo Mathé, který byl v posledních dnech v Rakousku, se podle svých slov se Schwarzenbergem setká dnes večer nebo v úterý. Pro přijetí ministerské funkce má podmínky, o nichž pochybuje, že jsou splnitelné. „Vracím se ze zahraničí a všechno je mnohem komplikovanější. O celé situaci nic nevím, nikdo se mnou o tom nemluvil,“ uvedl Mathé. Za bývalého ředitele České televize se ale staví někteří umělci. Jejich výzvu podporuje například dokumentaristka Helena Třeštíková, hudebník David Koller nebo výtvarník David Černý.

Vstup Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Besser svůj odchod oznámil ve čtvrtek. O křeslo ve vládě někdejší berounský starosta přišel kvůli případu s financováním floridského bytu odsouzeného podnikatele Pavla Hrácha. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím Hrách koupil byt na Floridě, v majetkovém přiznání to ale ministr neuvedl. Po dnešním jednání hnutí STAN ale zůstává jeho místopředsedou, vedení se totiž usneslo, že se Besser nedopustil korupčního či nečestného jednání.

Ministr své angažmá ve firmě a podpisy pod smlouvami k jejímu bytu na Floridě vysvětloval tak, že chtěl pomoci dlouholetému příteli ručením. Ten byl už dříve odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře.