Zranění Libyjci přiletěli - ujmou se jich čeští lékaři

Praha – Na pražské kbelské letiště dnes přiletěl speciál s pěti dospělými Libyjci, kteří se budou v Česku léčit v rámci humanitárního programu Medevac. Dosud sloužil k léčbě dětí z oblastí postižených válkou či jinou katastrofou. Začátkem prosince přijala motolská nemocnice na léčení dva malé pacienty kvůli operaci srdce. Pro pět raněných z osmiměsíčního konfliktu, který skončil pádem režimu Muammara Kaddáfího, vyrazil armádní speciál dnes ráno. Všichni pacienti by měli zřejmě podstoupit ve Všeobecné fakultní nemocnici chirurgické zákroky. Humanitární mise má zlepšit vztahy Česka s pouštní zemí na severu Afriky. Stát za ni zaplatí 4 miliony korun.

Pět Libyjců středního věku z letadla vystoupilo po svých, ani jeden z nich nebyl v ohrožení života. Někteří šli o berlích. „Spektrum zranění je velmi široké a pokrývá celou oblast traumatologie - od ruky, kyčelního kloubu či střelného poranění bérce, kdy se bude přeměňovat zevní fixátor na vnitřní fixaci,“ uvedl po příletu lékař Filip Burget. Podle něho budou lékaři také provádět artroskopii kolene nebo měnit kyčel. „Máme plán, že bychom chtěli do Vánoc mít všechny pacienty odoperované,“ dodal lékař. 

Už v létě přitom v Praze podstoupily operaci první tři děti z Libye. Začátkem prosince pak se dvěma dětmi do metropole dorazili také dva libyjští lékaři na školení, kteří by v budoucnu měli Čechům pomoci vybírat další vhodné kandidáty na léčení v Česku.

S příletem Libyjců startuje nová kapitola humanitárního programu Medevac. Ten do Česka od roku 1993 přivážel zatím jen děti, a to víc než 120. Odstartoval sice v Bosně a Hercegovině, lékaři ale vybírali malé pacienty i v Čečensku, Kosovu, Iráku, Pákistánu nebo Afghánistánu. 

Mezi nimi byl třeba Hamidoila, který v roce 2007 utrpěl rozsáhlé popáleniny. Tyto děti na začátku prosince doplnili ještě dva chlapci z libyjského Benghází – oba s vadou srdce.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)