Vesecká je novou právní poradkyní Jazzové sekce

Praha – Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se stala novou právní poradkyní Jazzové sekce. Nabídku občanského sdružení pro nekomerční kulturu Jazzová sekce-Artforum přijala proto, aby sdružení zastupovala v nedořešených právních kauzách. Jedná se například o navrácení peněz zabavených z účtů členů před rokem 1989.

Vesecká se zaměří hlavně na spory, ve kterých Jazzová sekce v minulosti neuspěla zejména kvůli nákladnosti soudního řízení. Svoji funkci bude vykonávat zdarma. „Přijala jsem ji proto, že Jazzovou sekci vnímám jako organizaci, která se programově nebojí postavit za svůj názor, hájit svůj názor, třeba i kontroverzní,“ řekla ČT.

Podle předsedy Jazzové sekce Karla Srpa čeká na Veseckou plná „skříň kostlivců“ z části uzavřených sporů a z části případů, které se chystají „oživit“. Nebude se zabývat případy jednotlivců, ale Jazzové sekce jako občanské společnosti pro nekomerční činnost. Mezi ně například patří kauza peněz nevrácených státem po domovních prohlídkách členů sekce v 80. letech nebo trestní oznámení na člověka, který jménem Jazzové sekce vylákal na její údajnou činnost 1,2 milionu korun.

U Vesecké si prý Srp cení jejího „právního vědomí, houževnatosti, diskrétnosti a elegance“. Připomněl, že usilovala o rozkrytí okolností okolo vydání katarského prince do zahraničí, otevřela případ chování policistů na CzechTeku nebo vracela k šetření odloženou kauzu bytu expremiéra Stanislava Grosse.

Letos uplynulo 25 let od razie, kterou uskutečnila tehdejší Státní bezpečnost v bytech sedmi členů Jazzové sekce a zabavila 800 knih a několik set časopisů. Vše vyvrcholilo v druhé polovině 80. let stovkami výslechů a soudním procesem, po jehož skončení byl uvězněn její zakladatel Srp. V roce 1987 měla být Jazzová sekce zdiskreditována. Nakonec bylo odsouzeno pět členů výboru Jazzové sekce, z toho dva nepodmíněně. Po roce 1990 se organizace věnuje především publikační, výstavní a vzdělávací činnosti.