V souvislosti s Toflovým gangem byli zadrženi další 4 lidé

Brno – Policejní inspekce a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržely další čtyři lidi v souvislosti s takzvaným Toflovým gangem. České televizi to potvrdila mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Mezi zadrženými je údajně jeden policista v aktivní službě, dva bývalí policisté a civilista. Všichni pocházejí z jižní Moravy. Zadržení jsou nyní vyslýcháni a možná budou ještě dnes i obviněni. V kauze je dosud stíháno osm lidí. Šest z nich je ve vazbě.

Skupina takzvaného Toflova gangu je složená převážně z bývalých policistů. Skupina si obvykle nejprve vymyslela křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájila stíhání vytipovaného podnikatele. Následně mu nabídla, že vše zahladí za úplatek, který se pohyboval v rozmezí od 10 tisíc korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010.

Šéfem skupiny byl údajně bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem. Skupina byla podezřelá z 30 korupčních kauz. V pěti z nich ale bylo na pokyn Nejvyššího státního zastupitelství stíhání zastaveno, a to pro nedostatek důkazů. Nyní je na policii, aby případně doplnila spis o další usvědčující podklady. Podle neoficiálních informací musí tým vyšetřovatelů prověřit ještě několik desítek dalších podezřelých kauz.