Nový úsek D8 z Lovosic se zřejmě před Vánoci neotevře

Lovosice – Otevření nového úseku dálnice D8 z Lovosic se zřejmě zpozdí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má problémy s dokumentací k mostu nad obcí Vchynice a asi včas nezíská ani povolení pro předčasné užívání stavby. ŘSD totiž získalo potřebná povolení až 4. listopadu a nestihlo vyřídit potřebné změny. Úsek je oficiálně dlouhý 3,7 kilometru a měl se poprvé otevřít 21. prosince, v podstatě jako vánoční dárek řidičům. Ve stejný den před pěti lety otevřelo ŘSD i úsek D8 od Ústí nad Labem na státní hranice.

Jeden ze základních problémů představuje most nad obcí Vchynice. Ten je prakticky celý „zabalený“ do protihlukového tubusu, jenže v zákulisí se už nějakou dobu hovoří o tom, že tubus je kratší, než kolik uváděla stavební dokumentace. To víceméně potvrzuje i mluvčí ŘSD Martina Vápeníková: „Musíme na něj ještě získat dodatečné stavební povolení.“ Kdy se to podaří, zatím ŘSD nechce ani odhadovat. 

Úsek v táhlém stoupání z Lovosic do kopců v Českém středohoří má podle ŘSD oficiálně 3,7 kilometru, v dálniční lokalizaci jde o 48. až 52. kilometr. Z větší části vede v trase původní silnice E55, která je kvůli výstavbě už několik let porůznu překládána a objem dopravy stěží zvládá. Nový úsek by měl odlehčit především dopravě v Lovosicích, která je silně přetížená a často kolabuje. Naposledy se to stalo minulý týden v pátek; kamion najel do kruhového objezdu a ze všech stran se tvořily až sedmikilometrové kolony. 

Celý úsek stál bez DPH zhruba 1,5 miliardy korun a je vůbec poslední stavbou před nejproblematičtějším úsekem přes České středohoří. Ten je dlouhý 12,7 kilometru a stále čeká na vydání sjednoceného stavebního povolení. Jeho stavba se protahuje už čtvrtým rokem a k dokončení je potřeba ještě 30 měsíců stavebních prací.