Děkan plzeňských práv Růžička rezignoval

Plzeň - Děkan plzeňské právnické fakulty Květoslav Růžička dnes ze zdravotních důvodů rezignoval. Jeho nástupce by měl být vybrán ve volbě, která se bude konat 23. ledna. Akademický senát fakulty dnes oznámil, že návrhy na nového děkana bude přijímat do 5. ledna. Fakultu stále provázejí dozvuky aféry s rychlostudenty z předloňského podzimu.

Pětašedesátiletý Růžička oznámil rezignaci minulý týden rektorce Západočeské univerzity (ZČU) Iloně Mauritzové. Koncem listopadu zmizel a pátrala po něm policie. Nalezla ho po čtyřech dnech ve Šluknovském výběžku. Do 22. prosince je v pracovní neschopnosti. Mauritzová a senát pověřila k datu rezignace vedením fakulty proděkana Viléma Knolla. Růžička na škole zůstane jako profesor mezinárodního práva, uvedla dnes rektorka. Akademický senát mu dnes za práci na fakultě poděkoval.

Mauritzová věří, že nového děkana by práva mohla mít už koncem ledna. Na tomto postu by uvítala někoho mladšího a dynamičtějšího, který by jako silný akademický pracovník chtěl dlouhodobě pracovat hlavně na fakultě. Podle Mauritzové bude hlavním úkolem nového děkana stabilizace fakulty, z níž odešlo 29 pedagogů, noví vzešli z konkurzů.  

Růžička řídil fakultu od října 2010. Letos v listopadu odejmulo ministerstvo školství fakultě akreditaci doktorského studijního programu a pozastavilo jí oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. ZČU podala proti odejmutí akreditace rozklad. Růžičkovo jméno se objevilo také v souvislosti s případem firmy Diag Human, která s Českem vede arbitrážní spor kvůli obchodu s krevní plazmou a kde byl jedním z rozhodců.