Školáci vyjadřovali vztah k minoritám formou umění

Praha - Neziskové sdružení Romea už poosmé rozdalo ceny v soutěži Menšiny mezi námi. Děti a mladí lidé do dvaceti šesti let vyjadřovali své osobní zkušenosti a vztah k lidem z minorit prostřednictvím umění. Soutěže se v letošním roce zúčastnilo na třicet základních a středních škol, dětských domovů či nízkoprahových zařízení z celé České republiky. Celkem 140 došlých prací soutěžilo ve třech kategoriích – výtvarné, literární a fotografické.

„Jde především o co nejširší pojetí slova menšiny, nejenom v etnickém, ale také sexuálním, náboženském významu a my se hodně snažíme celých těch osm let přitáhnout k soutěži děti nejrůznějších věkových kategorií a také národností,“ uvedla předsedkyně sdružení Romea Jarmila Balážová.

Jednou z oceněných byla i Donia Rakin, jejíž rodina pochází z Afghánistánu. v Česku se narodila a vyrostla, i přesto ale pro ni nebylo snadné ve škole zapadnout. Svoje zkušenosti popsala v povídce, za kterou si odnesla druhé místo. „Bylo to těžké třeba zapadnout do třídy, byly nějaké narážky. Zkušenosti byly dobré i špatné, těch špatných jsem si moc nevšímala a těch dobrých bylo, že jsem měla kamarádky, které mě z té situace dostávaly,“ uvedla dívka. Jiní soutěžící se například snažili ve fotoreportáži ukázat, že mostecké sídliště Chanov má kromě nechvalně proslulých paneláků i svou hezkou stránku.

V rámci projektu Menšiny mezi námi také každoročně probíhá cyklus workshopů na základních školách, kde žáci 8. a 9. tříd mají možnost setkat a diskutovat s cizinci žijícími v České republice. V letošním roce se dílen vedených lektory z Polska, Kazachstánu, Sýrie, Namibie a Barmy zúčastnilo více než 400 žáků z devíti regionů republiky.

Reportáž Magdy Trojanové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod