Mathé se s Schwarzenbergem nedohodl na svém nástupu do vlády

Praha - Rektor Akademie múzických umění (AMU) Ivo Mathé se zřejmě nestane ministrem kultury. Vyplynulo to z pondělní večerní schůzky s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, která skončila bez dohody. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na funkci uvolněnou odcházejícím Jiřím Besserem (STAN) v pondělí kromě Mathého nominovalo také svou poslankyni Alenu Hanákovou.

Rektora AMU a někdejšího šéfa České televize začali do čela ministerstva kultury prosazovat někteří umělci a jejich oborové organizace na konci minulého týdne poté, co svou demisi oznámil dosavadní ministr Besser kvůli aféře s bytem na Floridě. V TOP09 a hnutí STAN se v podstatě ihned, když začalo být zjevné, že Besser vládu opustí, začalo jako o nové ministryni kultury hovořit o poslankyni Hanákové.

V pondělí odpoledne však celostátní výbor STAN nominoval ji i Mathého, protože někteří jeho členové vyslyšeli názor umělecké scény. Po večerní schůzce Schwarzenberga s Mathém, už ale nejspíš zbývá jen Hanáková. Schwarzenberg totiž dnes v noci nejprve záporně odpověděl na otázku ČTK, zda i po schůzce s Mathém stále reálně existují dva kandidáti. Pak potvrdil, že nebylo dosaženo dohody a Mathé nabídku vládního křesla odmítl.

O možnosti, že do vlády přijde Hanáková, už byl informován premiér Petr Nečas, který v dnes ponese prezidentovi Václavu Klausovi na Pražský hrad Besserovu demisi. Předsedovi vlády se nominace Hanákové údajně líbí, prý i proto, že mu po vicepremiérce Karolíně Peake přibude v kabinetu další žena.

Ministr Besser vládu opouští v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci.