Kocourek poslal miliony do Key Investments už v roce 2002

Praha – Bývalý ministr průmyslu Martin Kocourek poslal už v roce 2002 do společnosti Key Investments pět milionů korun. Když ale nedávno vysvětloval šestnáctimilionovou transakci své matky, která ho stála křeslo ve vládě, popřel, že by kdy byl klientem firmy. S informací přichází dnešní Mladá fronty Dnes (MfD).

V letech 2002 až 2006 prošlo podle MfD přes Kocourkův účet u Key Investments více jak osm milionů korun. Pak se vše přesunulo zřejmě do sesterské firmy na Slovensko. Zda se jednalo o stejné peníze, které se později objevily na účtu Kocourkovy matky prý není jasné. Kocourek na žádost MfD o vyjádření neodpověděl.   

Kocourek by měl své finanční poměry doložit především proto, že v letech 2002 až 2006 byl poslancem a místopředsedou rozpočtového výboru. Poté také seděl v dozorčí radě ČEZ. Ten přitom Key Investments přidělil několik zakázek, píše deník. Společnost také v minulosti získala do správy peníze od pražských městských částí, kde většinou vládla ODS. Například v roce 2010 si k firmě Key Investments dala zhodnotit 200 milionů korun Praha 13. U tamní organizace ODS je registrován také Kocourek.

Kauzu, která vyvrcholila Kocourkovým odstoupením, zahájila na začátku listopadu zpráva MfD, že ministrova matka uzavřela 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments a že o týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 milionů korun. Kocourková je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu Kč.

Kocourek důrazně popřel možnou korupci a novinářům poté řekl, uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou. S tou se prý vyrovnal. Kocourek nabídl předsedovi vlády Petru Nečasovi (ODS) demisi, kterou premiér přijal. V souvislosti s kauzou exministra vyslýchala protikorupční policie.